łatwy
15min.
15min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g g | mięsa mielonego (może to być mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe lub mieszane), |
1 | cebula |
2 | drobno posiekane ząbki czosnku |
1 | jajko |
1/2 szklanki | bułki tartej |
2 łyżki | ketchupu |
1 łyżeczka | musztardy |
1 łyżeczka | sosu Worcestershire |
sól i pieprz do smaku |
W dużej misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj ketchup, musztardę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Mieszaj dalej, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Z przyprawionego mięsa uformuj kotlety. Ich wielkość i kształt dostosuj do własnych preferencji.
Umieść kotleciki na rozgrzanym grillu i smaż z każdej strony przez około 5 – 7 minut, aż mięso będzie dobrze przypieczone.
Podawaj kotleciki na talerzu lub w bułkach z dodatkiem topionego sera, sałaty, pomidora i innych ulubionych składników.
Jeśli nie chcesz przyprawiać mielonego na grilla wspomnianymi w przepisie sosami, do dyspozycji masz całe mnóstwo innych składników. Do ciekawych pomysłów należą następujące mieszanki:
Kofty to proste szaszłyki z mięsa mielonego na grillu. Z powodzeniem przyrządzisz je zarówno na tradycyjnym ruszcie węglowym, jak i na elektrycznym. Możesz doprawić je wedle własnego uznania. Pamiętaj jedynie o tym, że w takiej formie mięso usmaży się trochę szybciej – kofty są bowiem nieco mniejsze od klasycznych burgerów. Co więcej, jeśli zdecydujesz się na mielone z grilla elektrycznego, urządzenie będzie opiekało je od razu z obu stron.
Jak przygotować mięso mielone na patyku na grillu? Na brzegu przyprawionej masy połóż patyczek do szaszłyków i za pomocą noża zacznij zawijać ją w mały wałek. Następnie umieść kofty na ruszcie i smaż przez około 5 minut z każdej strony.
Mięso mielone na grilla wykorzystuje się przede wszystkim do burgerów. Aby je przygotować, stop ulubiony ser (np. cheddar) na kotletach i umieść je w bułkach razem z liśćmi sałaty, cebulką, pomidorem czy piklami. Do popularnych dodatków należą także bekon, nachosy i smażone warzywa. Pamiętaj, że w kanapkach nie powinno zabraknąć dobrych sosów (np. majonezowego lub BBQ).
Jeśli zdecydujesz się na mielone na patyku, podawaj szaszłyki na przykład z pitą i sosem tzatziki. Do dyspozycji masz też rozmaite warzywa grillowane.
Dzięki powyższym wskazówkom wiesz już, jak przyrządzić zarówno burgery, jak i szaszłyki na grilla z mięsa mielonego. Jeśli planujesz podać swoim bliskim takie przysmaki, w niezbędne składniki zaopatrzysz się w sklepie ALDI!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)