Grillowana papryka to popularny przysmak nie tylko wśród wegetarian. Uznaniem cieszy się między innymi ze względu na łatwość przygotowania i zachwycający aromat. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić ją na świeżym powietrzu? Zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem na paprykę z grilla!
łatwy
10min.
20min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | duże papryki (czerwone, żółte lub zielone), |
400 g | mielonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego), |
1 | drobno posiekana cebula, |
2 | drobno posiekane ząbki czosnku, |
1/2 | szklanki ugotowanego ryżu, |
1/2 | szklanki startego sera (np. żółtego lub mozzarella), |
2 | łyżki posiekanej natki pietruszki, |
2 | łyżki oleju roślinnego, |
1 | łyżeczka soli, |
1/2 | łyżeczki pieprzu, |
1/2 | łyżeczki słodkiej papryki, |
1/4 | łyżeczki oregano. |
Przygotuj papryki, odcinając ich górną część i usuwając nasiona oraz białe błony ze środka. Możesz zostawić warzywa w całości lub przekroić je wzdłuż.
W misce wymieszaj mięso mielone (pomiń je, jeśli zależy Ci na wersji wege), posiekaną cebulę, czosnek, ugotowany ryż, starty ser, natkę pietruszki, olej roślinny, sól, pieprz, słodką paprykę i oregano. Całość dobrze wymieszaj.
Napełnij każdą paprykę przygotowanym farszem, delikatnie ubijając go w środku.
Umieść faszerowane papryki na ruszcie i grilluj przez około 15 – 20 minut, odwracając je od czasu do czasu, aż lekko się zarumienią, a mięso w nadzieniu upiecze. Aby farsz nie wysypywał się z warzyw, możesz zawinąć je w folię aluminiową.
Gotowe papryki podawaj od razu ze swoim ulubionym sosem.
Powyższy przepis możesz też z powodzeniem zastosować na potrzeby dania przyrządzanego w piekarniku. Wystarczy, że rozgrzejesz urządzenie do 180 stopni Celsjusza i wstawisz faszerowane papryki na 35 – 40 minut.
Decydując się na grillowanie papryki w piekarniku, możesz urozmaicić formę serwowanego dania. W tym celu po wypełnieniu warzyw farszem przykryj je odkrojonymi wcześniej „kapelusikami”. Stopiony ser efektownie wypłynie spod przykrycia, co nada potrawie wyjątkowo apetyczny wygląd.
Jeśli zastanawiasz się, czym przyprawić paprykę, najlepiej zrobisz, sięgając po wszechstronne sól i pieprz, ale też oregano, czosnek natkę pietruszki lub chili. Faszerowane warzywo doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub pyszny dodatek do dania głównego. W pierwszym przypadku możesz podać je z sosem pomidorowy, BBQ, tzatziki lub guacamole. W drugim natomiast zaserwuj je z ulubioną sałatką, pieczywem, grillowanymi ziemniakami lub karkówką – zwłaszcza, jeśli mięso nie znalazło się w farszu.
Paprykę faszerowaną na grilla możesz przyrządzić zarówno w wersji klasycznej, jak i wegetariańskiej. To wszechstronna i smaczna potrawa, którą z pewnością zachwycisz swoich bliskich!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)