Papryka z grilla

Grillowana papryka to popularny przysmak nie tylko wśród wegetarian. Uznaniem cieszy się między innymi ze względu na łatwość przygotowania i zachwycający aromat. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić ją na świeżym powietrzu? Zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem na paprykę z grilla!

papryka z grilla

łatwy

10min.

20min.

4 Porcje
4 duże papryki (czerwone, żółte lub zielone),
400 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego),
1 drobno posiekana cebula,
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
1/2 szklanki startego sera (np. żółtego lub mozzarella),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oleju roślinnego,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki oregano.
Poleć przepis

Faszerowana papryka z grilla – przepis

Krok 1

Przygotuj papryki, odcinając ich górną część i usuwając nasiona oraz białe błony ze środka. Możesz zostawić warzywa w całości lub przekroić je wzdłuż.

Krok 2

W misce wymieszaj mięso mielone (pomiń je, jeśli zależy Ci na wersji wege), posiekaną cebulę, czosnek, ugotowany ryż, starty ser, natkę pietruszki, olej roślinny, sól, pieprz, słodką paprykę i oregano. Całość dobrze wymieszaj.

Krok 3

Napełnij każdą paprykę przygotowanym farszem, delikatnie ubijając go w środku.

Krok 4

Umieść faszerowane papryki na ruszcie i grilluj przez około 15 – 20 minut, odwracając je od czasu do czasu, aż lekko się zarumienią, a mięso w nadzieniu upiecze. Aby farsz nie wysypywał się z warzyw, możesz zawinąć je w folię aluminiową.

Krok 5

Gotowe papryki podawaj od razu ze swoim ulubionym sosem.

Poleć przepis

Grillowana papryka z piekarnika – jak ją przygotować?

Powyższy przepis możesz też z powodzeniem zastosować na potrzeby dania przyrządzanego w piekarniku. Wystarczy, że rozgrzejesz urządzenie do 180 stopni Celsjusza i wstawisz faszerowane papryki na 35 – 40 minut.

Decydując się na grillowanie papryki w piekarniku, możesz urozmaicić formę serwowanego dania. W tym celu po wypełnieniu warzyw farszem przykryj je odkrojonymi wcześniej „kapelusikami”. Stopiony ser efektownie wypłynie spod przykrycia, co nada potrawie wyjątkowo apetyczny wygląd.

Z czym podawać paprykę faszerowaną?

Jeśli zastanawiasz się, czym przyprawić paprykę, najlepiej zrobisz, sięgając po wszechstronne sól i pieprz, ale też oregano, czosnek natkę pietruszki lub chili. Faszerowane warzywo doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub pyszny dodatek do dania głównego. W pierwszym przypadku możesz podać je z sosem pomidorowy, BBQ, tzatziki lub guacamole. W drugim natomiast zaserwuj je z ulubioną sałatką, pieczywem, grillowanymi ziemniakami lub karkówką – zwłaszcza, jeśli mięso nie znalazło się w farszu.

Paprykę faszerowaną na grilla możesz przyrządzić zarówno w wersji klasycznej, jak i wegetariańskiej. To wszechstronna i smaczna potrawa, którą z pewnością zachwycisz swoich bliskich!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch