łatwy
20min.
20min.
5 Porcje | |
---|---|
15 | dużych pieczarek |
1 łyżka | oliwy z oliwek |
1 | drobno posiekana cebula |
2 | drobno posiekane ząbki czosnku |
100 g | mielonego mięsa |
1 łyżeczka | suszonego oregano |
1 łyżeczka | suszonej bazylii |
1/2 szklanki | startego sera żółtego |
sól i pieprz do smaku | |
natka pietruszki do dekoracji |
Oczyść pieczarki i oddziel kapelusze od trzonków. Usuń gniazda nasienne z kapeluszy, aby zrobić miejsce na farsz
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
Dodaj mielone mięso i smaż, rozdrabniając je widelcem, aż będzie gotowe. Dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią.
Wyłącz ogień i dodaj starty ser. Mieszaj, aż połączy się z farszem.
Nadziej pieczarki farszem. Umieść nadzienie w każdym kapeluszu, delikatnie dociskając, aby grzyby się nie rozpadły.
Umieść faszerowane pieczarki na grillu, nadzieniem skierowanym do góry. Grilluj przez około 15 – 20 minut, aż grzyby będą miękkie i rumiane.
Przed podaniem posyp pieczarki posiekaną natką pietruszki.
Przyrządzanie smacznych i aromatycznych pieczarek nadziewanych na grilla należy zacząć od wyboru odpowiednich grzybów. Aby w kapeluszach zmieściło się możliwie dużo farszu, stawiaj przede wszystkim na duże i mięsiste odmiany pieczarek, takie jak portobello.
Kiedy duże pieczarki na grilla znajdą się już w Twojej kuchni, zajmij się ich oczyszczeniem. Proces ten może sprowadzać się po prostu do usunięcia resztek ziemi z powierzchni grzybów. Warto w tym celu sięgnąć po czystą, zwilżoną ścierkę lub przepłukać kapelusze pod bieżącą wodą. Pamiętaj też o pozbyciu się zanieczyszczeń spomiędzy blaszek.
Jeśli zamierzasz przyrządzać pieczarki faszerowane na grillu, nie musisz się natomiast przejmować ich obieraniem. Jest to konieczne wyłącznie przy podawaniu tych grzybów na surowo (np. w sałatkach).
Podczas przygotowywania grillowanych pieczarek staraj się też nie wyrzucać ich trzonków. Mimo że nadziewa się wyłącznie kapelusze, to w myśl zasad zero waste warto zrobić dobry użytek także z nóżek grzybów. Możesz je na przykład zetrzeć i dodać do farszu lub wykorzystać na potrzeby innej potrawy (m.in. zupy kremu czy sosu do mięs).
Choć w naszym przepisie zaproponowaliśmy Ci mięsny wariant pieczarek z grilla, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je też w wersji wege. W takim przypadku do farszu mogą trafić roślinne zamienniki mięsa mielonego. Znakomicie sprawdzi się zarówno tofu, jak i produkowany z glutenu pszennego seitan.
Przyrządzając bezmięsne pieczarki nadziewane, warto też wzbogacić farsz o większą ilość warzyw. Świetnym pomysłem okaże się wykorzystanie papryki, cukinii, dyni czy szpinaku. Popularną alternatywę dla mięsa stanowi również zdrowa i pożywna kasza jaglana. Tylko od Twoich preferencji smakowych zależy więc, jakich produktów użyjesz na potrzeby farszu do pieczarek na grilla.
Jeżeli chcesz iść jeszcze jeden krok dalej i zamiast potrawy wegetariańskiej przygotować danie wegańskie, musisz też pamiętać o zastąpieniu sera żółtego. Możesz rozejrzeć się w sklepie za specjalnym zamiennikiem roślinnym lub sięgnąć po płatki drożdżowe, które znakomicie sprawdzają się w takim zastosowaniu.
Decydując się na przygotowanie pieczarek faszerowanych na grilla, z pewnością urozmaicisz swój posiłek na świeżym powietrzu. To wszechstronny przysmak, który trafi zarówno w gusta wegan czy wegetarian, jak i osób, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Zaopatrz się więc w niezbędne składniki ze sklepu ALDI i zrób dobry użytek z naszego przepisu!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)