Grillowane pieczarki doskonale spisują się zarówno jako pełnoprawne danie, jak i w charakterze dodatków do mięs z rusztu. W zależności od preferencji smakowych można przyrządzić je w marynacie albo z farszem. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować pieczarki na grilla? Zapoznaj się z naszym prostym przepisem!
łatwy
10min.
10min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | świeżych pieczarek, |
2 łyżki | oliwy z oliwek, |
2 | posiekane ząbki czosnku, |
sok z 1 cytryny, | |
sól i pieprz do smaku. |
Oczyść pieczarki, usuwając nóżki i wewnętrzną część kapelusza
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól i pieprz.
Włóż pieczarki do miski i wymieszaj, aby równomiernie nasączyć je marynatą.
Umieść pieczarki na ruszcie i grilluj przez około 5 — 7 minut z każdej strony, aż staną się miękkie i zaczną się lekko rumienić.
Przełóż pieczarki na talerz i podawaj na gorąco.
Marynata do pieczarek na grilla znakomicie wywiązuje się ze swojej roli, nadając grzybom wyrazisty smak i aromat. Jeśli chcesz jednak podać ten przysmak jako niezależne danie, a nie dodatek, zawsze możesz urozmaicić nieco powyższy przepis. Ciekawym rozwiązaniem okażą się na przykład nadziewane pieczarki na grilla. Aby je przyrządzić, wystarczy wydrążone kapelusze wypełnić farszem. Przygotujesz go z mięsa mielonego, cebulki, ryżu, sera i ulubionych ziół.
Robiąc pieczarki na grillu, niektórzy korzystają z folii aluminiowej. Zapewnia ona równomierną i dokładną obróbkę termiczną, a przy okazji utrzymuje wilgoć potrawy i minimalizuje ryzyko przywierania grzybów do rusztu. Pieczarki z grilla w folii możesz przygotować także w piekarniku. W tym celu rozgrzej go do 200 stopni Celsjusza i piecz grzybki przez około 15 — 20 minut, aż widocznie się zarumienią.
Inną popularną metodą przyrządzania pieczarek stanowi wykorzystanie patelni grillowej. Zamarynowane grzyby należy smażyć przez 8 — 10 minut z każdej strony. Jeśli postanowisz je faszerować, pamiętaj, aby zrobić to dopiero wtedy, gdy kapelusze będą już gotowe od spodu. W razie niepogody zawsze możesz zdecydować się też na pieczarki z grilla elektrycznego. W tym przypadku zastosuj po prostu standardowy przepis, który podaliśmy na początku.
Chcesz podać swoim bliskim pyszne pieczarki faszerowane? A może potrzebujesz po prostu smakowitego dodatku do karkówki z grilla? Skorzystaj z naszych wskazówek i przygotuj tę potrawę na swój ulubiony sposób!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)