Pieczarki z grilla

Grillowane pieczarki doskonale spisują się zarówno jako pełnoprawne danie, jak i w charakterze dodatków do mięs z rusztu. W zależności od preferencji smakowych można przyrządzić je w marynacie albo z farszem. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować pieczarki na grilla? Zapoznaj się z naszym prostym przepisem!

pieczarki z grilla

łatwy

10min.

10min.

4 Porcje
500 g świeżych pieczarek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 posiekane ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
sól i pieprz do smaku.
Poleć przepis

Pieczarki z grilla — przepis

Krok 1

Oczyść pieczarki, usuwając nóżki i wewnętrzną część kapelusza

Krok 2

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól i pieprz.

Krok 3

Włóż pieczarki do miski i wymieszaj, aby równomiernie nasączyć je marynatą.

Krok 4

Umieść pieczarki na ruszcie i grilluj przez około 5 — 7 minut z każdej strony, aż staną się miękkie i zaczną się lekko rumienić.

Krok 5

Przełóż pieczarki na talerz i podawaj na gorąco.

Poleć przepis
baner grill

Faszerowane pieczarki z grilla — jak urozmaicić grillowane pieczarki?

Marynata do pieczarek na grilla znakomicie wywiązuje się ze swojej roli, nadając grzybom wyrazisty smak i aromat. Jeśli chcesz jednak podać ten przysmak jako niezależne danie, a nie dodatek, zawsze możesz urozmaicić nieco powyższy przepis. Ciekawym rozwiązaniem okażą się na przykład nadziewane pieczarki na grilla. Aby je przyrządzić, wystarczy wydrążone kapelusze wypełnić farszem. Przygotujesz go z mięsa mielonego, cebulki, ryżu, sera i ulubionych ziół.

Jak grillować pieczarki? – Dodatkowe porady

Robiąc pieczarki na grillu, niektórzy korzystają z folii aluminiowej. Zapewnia ona równomierną i dokładną obróbkę termiczną, a przy okazji utrzymuje wilgoć potrawy i minimalizuje ryzyko przywierania grzybów do rusztu. Pieczarki z grilla w folii możesz przygotować także w piekarniku. W tym celu rozgrzej go do 200 stopni Celsjusza i piecz grzybki przez około 15 — 20 minut, aż widocznie się zarumienią.

Inną popularną metodą przyrządzania pieczarek stanowi wykorzystanie patelni grillowej. Zamarynowane grzyby należy smażyć przez 8 — 10 minut z każdej strony. Jeśli postanowisz je faszerować, pamiętaj, aby zrobić to dopiero wtedy, gdy kapelusze będą już gotowe od spodu. W razie niepogody zawsze możesz zdecydować się też na pieczarki z grilla elektrycznego. W tym przypadku zastosuj po prostu standardowy przepis, który podaliśmy na początku.

Chcesz podać swoim bliskim pyszne pieczarki faszerowane? A może potrzebujesz po prostu smakowitego dodatku do karkówki z grilla? Skorzystaj z naszych wskazówek i przygotuj tę potrawę na swój ulubiony sposób!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch