Pizza z grilla

Wiele osób wychodzi z założenia, że przyrządzanie najpopularniejszego neapolitańskiego przysmaku wymaga specjalnego pieca do pizzy. Choć oczywiście gwarantuje on najlepsze rezultaty, to pyszny, chrupiący placek z powodzeniem upieczesz także… na grillu! Jak to zrobić? Sprawdź nasz przepis!

pizza z grilla

średni

2godz. 30min.

5min.

2 Porcje
300 g mąki pszennej,
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
180 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
starta mozzarella lub inny ser
ulubione składniki do pizzy (np. mięso i warzywa)
sól i pieprz do smaku
Poleć przepis

Pizza z grilla – przepis

1. Przygotuj ciasto:

  1.  W misce wymieszaj mąkę, sól i łyżeczkę cukru.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść w ciepłej wodzie drożdże i dodaj oliwę z oliwek.
  3. Wlej roztwór drożdży do suchych składników i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz użyć miksera z hakiem do ciasta lub zrobić to ręcznie na stolnicy.
  4. Wyrabiaj ciasto przez około 5 – 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  5. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 – 2 godziny, aż podwoi swoją objętość (możesz odczekać też całą noc).

2. Przygotuj sos pomidorowy:

  1.  W rondlu na odrobinie oliwy podsmaż czosnek, a następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki.
  2. Dodaj oregano, bazylię, łyżeczkę cukru, sól i pieprz.
  3. Gotuj sos na średnim ogniu, aż zgęstnieje (około 20 – 30 minut). Odstaw do ostygnięcia

3. Przygotuj pizzę:

  1. Wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na 30 minut.
  2. Postaw kamień do pizzy na ruszcie i zacznij go nagrzewać.
  3. Oprósz blat mąką i uformuj z ciasta placek. Nadaj mu wymiary, które nie utrudnią Ci przeniesienia go na grilla.
  4. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i dodaj swoje ulubione składniki oraz ser.
  5. Kiedy kamień osiągnie temperaturę 300 stopni Celsjusza, przenieś ciasto na rozgrzany grill.

4. Upiecz i udekoruj pizzę:

  1. Grilluj pizzę pod przykryciem przez około 5 minut.
  2. Kiedy ser się stopi, ciasto będzie rumiane, a na jego brzegach pojawią się pęcherze powietrza, zdejmij pizzę z kamienia.
  3. Posyp pizzę świeżą rukolą, pokrój na kawałki i podawaj od razu.
Poleć przepis

Jakie dodatki wybrać do pizzy z grilla?

Przyrządzając pizzę na grillu, zachowujesz pełną dowolność w kwestii wyboru składników. Z oczywistych względów na placku nie może zabraknąć sera (najlepiej mozzarella), ale decyzja dotycząca pozostałych dodatków zależy wyłącznie od Ciebie i Twoich preferencji smakowych. Do najpopularniejszych opcji należą:

  • szynka,
  • salami,
  • kurczak,
  • boczek,
  • tuńczyk,
  • pieczarki,
  • oliwki,
  • papryka,
  • cebula,
  • pomidory,
  • cukinia,
  • kukurydza,
  • szpinak,
  • kapary,
  • owoce morza (krewetki, kalmary, małże),
  • inne rodzaje serów (np. ricotta, parmezan, gorgonzola).

Na jakim grillu można robić pizzę?

Pizzę z grilla możesz przygotować właściwie na ruszcie każdego typu. Większe znaczenie niż rodzaj jego rodzaj będą miały wymiary – na kratce musi się przecież zmieścić kamień do pizzy. Praktycznym udogodnieniem okaże się również pokrywa, niezbędna do szybkiego i skutecznego upieczenia placka.

Ze względu na stałą i wysoką temperaturę, najłatwiej przyrządzić pizzę z grilla gazowego. Pieczenie placka na ruszcie elektrycznym też jest możliwe, ale tylko pod warunkiem, że da się go rozgrzać się do temperatury 300 stopni Celsjusza. Jeśli interesuje Cię natomiast pizza z grilla węglowego, upewnij się najpierw, że Twój model ma odpowiednie wymiary i posiada pokrywę.

Dlaczego należy nagrzać kamień do pizzy?

Przyrządzając pizzę z grilla, ciasto możesz położyć na kamieniu dopiero wtedy, gdy będzie on odpowiednio nagrzany. Dlaczego? Ponieważ wysoka temperatura (300 stopni Celsjusza) sprawi, że ciasto szybko się zetnie i odda wilgoć. W efekcie placek będzie idealnie kruchy i chrupiący. Czas nagrzewania kamienia zależy od jego rodzaju i grubości, ale zazwyczaj wynosi od 20 do 30 minut.

Co zrobić w przypadku niepogody? Jak upiec pizzę w piekarniku?

Jeśli pogoda pokrzyżuje Ci grillowe plany, pizzę zawsze możesz zrobić w piekarniku. Powinno się to okazać nawet prostsze niż pieczenie jej na specjalnym kamieniu. Wystarczy, że umieścisz ciasto na najniższym piętrze urządzenia, ustawisz grzanie góra-dół i termoobieg (opcjonalnie z grillem), a następnie nagrzejesz piekarnik do około 250 stopni Celsjusza. Pizza powinna być gotowa po mniej więcej 10 – 15 minutach.

Jak widzisz, na grillu przyrządzisz nie tylko kiełbaski i karczek! Neapolitańska pizza może okazać się wspaniałym urozmaiceniem każdej uczty na świeżym powietrzu.

 

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch