Wiele osób wychodzi z założenia, że przyrządzanie najpopularniejszego neapolitańskiego przysmaku wymaga specjalnego pieca do pizzy. Choć oczywiście gwarantuje on najlepsze rezultaty, to pyszny, chrupiący placek z powodzeniem upieczesz także… na grillu! Jak to zrobić? Sprawdź nasz przepis!
średni
2godz. 30min.
5min.
2 Porcje | |
---|---|
300 g | mąki pszennej, |
1 łyżeczka | soli |
2 łyżeczki | cukru |
1 łyżeczka | suchych drożdży |
180 ml | ciepłej wody |
2 łyżki | oliwy z oliwek |
1 puszka | (400 g) krojonych pomidorów |
2 | drobno posiekane ząbki czosnku |
1 łyżeczka | suszonego oregano |
1 łyżeczka | suszonej bazylii |
starta mozzarella lub inny ser | |
ulubione składniki do pizzy (np. mięso i warzywa) | |
sól i pieprz do smaku |
Przyrządzając pizzę na grillu, zachowujesz pełną dowolność w kwestii wyboru składników. Z oczywistych względów na placku nie może zabraknąć sera (najlepiej mozzarella), ale decyzja dotycząca pozostałych dodatków zależy wyłącznie od Ciebie i Twoich preferencji smakowych. Do najpopularniejszych opcji należą:
Pizzę z grilla możesz przygotować właściwie na ruszcie każdego typu. Większe znaczenie niż rodzaj jego rodzaj będą miały wymiary – na kratce musi się przecież zmieścić kamień do pizzy. Praktycznym udogodnieniem okaże się również pokrywa, niezbędna do szybkiego i skutecznego upieczenia placka.
Ze względu na stałą i wysoką temperaturę, najłatwiej przyrządzić pizzę z grilla gazowego. Pieczenie placka na ruszcie elektrycznym też jest możliwe, ale tylko pod warunkiem, że da się go rozgrzać się do temperatury 300 stopni Celsjusza. Jeśli interesuje Cię natomiast pizza z grilla węglowego, upewnij się najpierw, że Twój model ma odpowiednie wymiary i posiada pokrywę.
Przyrządzając pizzę z grilla, ciasto możesz położyć na kamieniu dopiero wtedy, gdy będzie on odpowiednio nagrzany. Dlaczego? Ponieważ wysoka temperatura (300 stopni Celsjusza) sprawi, że ciasto szybko się zetnie i odda wilgoć. W efekcie placek będzie idealnie kruchy i chrupiący. Czas nagrzewania kamienia zależy od jego rodzaju i grubości, ale zazwyczaj wynosi od 20 do 30 minut.
Jeśli pogoda pokrzyżuje Ci grillowe plany, pizzę zawsze możesz zrobić w piekarniku. Powinno się to okazać nawet prostsze niż pieczenie jej na specjalnym kamieniu. Wystarczy, że umieścisz ciasto na najniższym piętrze urządzenia, ustawisz grzanie góra-dół i termoobieg (opcjonalnie z grillem), a następnie nagrzejesz piekarnik do około 250 stopni Celsjusza. Pizza powinna być gotowa po mniej więcej 10 – 15 minutach.
Jak widzisz, na grillu przyrządzisz nie tylko kiełbaski i karczek! Neapolitańska pizza może okazać się wspaniałym urozmaiceniem każdej uczty na świeżym powietrzu.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)