łatwy
15min.
10min.
2 Porcje | |
---|---|
2 | świeże pstrągi, |
2 łyżki | oliwy z oliwek, |
2 | drobno posiekane ząbki czosnku, |
sok z jednej cytryny, | |
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, | |
świeże zioła (np. natka pietruszki lub kolendra). |
Pstrągi dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek i sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, aby doprawić marynatę.
Z obu stron natrzyj pstrągi przygotowaną marynatą, wmasowując ją delikatnie w mięso.
Pozostaw na kilka minut, aby ryba wchłonęła przyprawy.
Rozcięcie na brzuchu ryby wypełnij świeżymi ziołami.
Umieść pstrągi na ruszcie i grilluj je przez około 4 – 6 minut z każdej strony, aż mięso stanie się delikatne i będzie łatwo oddzielało się od ości. Czas grillowania może się różnić w zależności od wielkości ryb.
Zastanawiając się, jak przygotować pstrąga na grilla, skorzystać możesz nie tylko z podstawowych przypraw zawartych w powyższym przepisie, ale także z dodatkowych składników. Rybę często marynuje się na przykład w zalewie ziołowej (z bazylią, oregano czy tymiankiem) lub w przyprawach orientalnych (m.in. imbirze i sezamie z dodatkiem miodu).
Ciekawą alternatywę znajdziesz także dla cytryny. Grillowany pstrąg równie dobrze będzie smakował z sokiem innych cytrusów, takich jak na przykład limonka, pomarańcza lub grejpfrut.
W wielu przepisach na pstrąga z grilla znajdziesz informację o tym, że rybę warto zawinąć w folię aluminiową przed umieszczeniem jej na ruszcie. Takie rozwiązanie faktycznie ma swoje zalety, ponieważ skutkuje dokładną i równomierną obróbką termiczną mięsa.
Jeśli nie masz jednak folii aluminiowej pod ręką, nie musisz się przejmować. Pstrąga możesz też grillować bezpośrednio na ruszcie, zapewniając mu tym samym lekko przypieczoną skórkę i subtelny aromat wędzenia. W takiej sytuacji upewnij się jednak, że ryba nie przyklei się do grilla.
Pamiętaj, że grillowanego pstrąga można przyrządzić również w piekarniku. W tym celu rozgrzej go do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut. Do alternatywnych rozwiązań należy też pstrąg z grilla elektrycznego lub patelni grillowej. W obu przypadkach rybę należy smażyć przez około 5 minut z każdej strony.
Czas grillowania pstrąga zależy od kilku czynników, takich jak wielkość ryby, temperatura grilla i preferowany stopień wysmażenia.
W przypadku całego pstrąga grillowanego (około 200 – 300 g) jest to:
W przypadku filetów z pstrąga:
Korzystając z naszych wskazówek, szybko i łatwo przyrządzisz pstrąga tęczowego z grilla. Zaopatrz się w niezbędne składniki w sklepie ALDI i delektuj się subtelnym smakiem tej potrawy!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)