Skrzydełka z kurczaka na grilla to jeden z wyrazistych przysmaków, które świetnie sprawdzają się zarówno w charakterze głównego dania, jak i apetycznej przekąski. Znakomicie nadają się na ucztę pod gołym niebem. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak je przyrządzić, zapoznaj się z naszym przepisem na soczyste skrzydełka z grilla!
łatwy
10min.
30min.
4 Porcje | |
---|---|
1 | ząbek czosnku |
1 | mała cebula |
150 g | ketchupu pomidorowego DELIKATO |
800 g | słodkich ziemniaków/batatów |
1 kg | skrzydełek z kurczaka MIĘSNE SPECJAŁY |
3 i 1/2 łyżki | oleju słonecznikowego BUTTELLA |
3/4 łyżeczki | kolorowego pieprzu |
sól w razie potrzeby |
Aby uzyskać sos do skrzydełek na grilla, obierz czosnek i cebulę, pokrój je w drobną kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj ketchup, duś ok. 5 minut i dopraw kolorowym pieprzem oraz solą.
Obierz i umyj bataty, a następnie pokrój je na małe kawałki. Wymieszaj z resztą oleju i dopraw kolorowym pieprzem oraz solą.
Smaż skrzydełka kurczaka na przykrytym grillu przez ok. 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C (konwekcja 200°C). Bataty piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 – 40 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Grillowane skrzydełka podawaj z pieczonymi batatami i sosem.
Powyżej podaliśmy przepis na prostą marynatę do skrzydełek, którą możesz wykorzystać jako sos. Jeśli jednak chcesz przyprawić mięso w zalewie, do dyspozycji masz także inne rozwiązania. Spróbuj na przykład:
Zanim umieścisz skrzydełka na grillu, możesz je umyć i odciąć ich najcieńszą część, czyli lotki. Osuszone ręcznikiem papierowym mięso umieść w przygotowanej wcześniej zalewie i odstaw do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Jak przyprawić skrzydełka na grilla? Skorzystaj z jednej z opisanych wyżej marynat lub użyj swoich ulubionych składników. Podczas grillowania pamiętaj, aby mięso kłaść na dobrze rozgrzanym ruszcie.
Aby zrobić skrzydełka na grillu elektrycznym, postępuj po prostu zgodnie z naszym przepisem, a następnie umieść przyprawione mięso w urządzeniu. Dociśnij jego pokrywę i podstaw pod nie naczynie na skapujący tłuszcz. Skrzydełka z grilla elektrycznego mogą być gotowe już po upływie ok. 20 minut.
Jeśli chcesz przyrządzić skrzydełka z grilla w piekarniku, nastaw go na stosunkowo wysoką temperaturę 220 – 250°C. Wykonaj wszystkie kroki z naszego przepisu, a następnie połóż mięso na środkowej kratce piekarnika i umieść pod nią blaszkę na tłuszcz. Piecz skrzydełka przez 15 minut, po czym przewróć je na drugą stronę i odczekaj drugie tyle.
Aby mieć pewność, że skrzydełka z grilla będą soczyste, możesz skorzystać z następujących rozwiązań:
Skoro wiesz już, jak zamarynować skrzydełka na grilla i jak długo je smażyć, nie pozostaje Ci nic innego niż zakupy w ALDI i organizacja wspaniałej kolacji na świeżym powietrzu!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)