Grillowany stek to wyjątkowy rarytas, który zachwyca niepowtarzalnym smakiem, aromatem i konsystencją. Aby go przygotować, musisz przestrzegać określonych zasad, ponieważ ten rodzaj mięsa nie lubi eksperymentów. Chcesz poznać sekret pysznej i soczystej wołowiny? Sprawdź nasz przepis na stek z grilla!
średni
2godz. 15min.
10min.
4 Porcje | |
---|---|
4 plastry | steka (np. rostbef, polędwica) |
2 łyżki | oleju roślinnego |
2 | posiekane ząbki czosnku |
1 łyżeczka | soli |
1/2 łyżeczki | świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
1 łyżeczka | suszonego tymianku |
sos do smaku (np. sos Worcestershire) |
Wyjmij steki z lodówki i zostaw je na 30 – 60 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu równomiernie się usmażą.
W razie potrzeby usuń tłuste kawałki mięsa.
W miseczce wymieszaj olej roślinny, posiekany czosnek, sól, pieprz i tymianek. Możesz również dodać sos Worcestershire, aby uzyskać bogatszy smak marynaty do steka na grilla.
Ułóż steki na płaskiej powierzchni i natrzyj je marynatą z obu stron. Użyj w tym celu specjalnego pędzla do grillowania lub po prostu jednorazowych rękawiczek.
Pozostaw steki na kilka godzin, aby mięso wchłonęło marynatę.
Umieść steki na rozgrzanym ruszcie i grilluj je przez 4 – 6 minut z każdej strony. Zauważ, że czas obróbki może się różnić w zależności od grubości mięsa i pożądanego stopnia wysmażenia.
Zdejmij steki z grilla i odstaw je na kilka minut.
Steki grillowane podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, sałata czy sosy do mięs.
Stek wołowy z grilla to dość wymagająca potrawa, której smak i aromat zależą nie tylko od wykorzystanego przepisu, ale przede wszystkim od wyboru mięsa. Poszczególne rodzaje wołowiny różnią się przede wszystkim tym, z jakiej części tuszy pochodzą. Do grillowania idealnie nadają się:
Idealna grubość steka zależy zarówno od wybranego rodzaju wołowiny, jak i docelowego stopnia wysmażenia. Przyjmuje się jednak, że plaster mięsa powinien być grubszy niż 2,5 cm. Zdaniem ekspertów optymalna wartość wynosi aż 4 cm. To nie wszystko – postaraj się też zwracać uwagę na wygląd steka. Stawiaj przede wszystkim na kawałki o marmurkowej strukturze, którą tworzą widoczne, białe żyłki tłuszczu.
Aby dobrze przyprawić stek na grilla, możesz postawić na inne składniki niż te wymienione w naszym przepisie. Do ciekawych alternatyw należą między innymi:
Jak już wiesz, przepis na grillowanego steka wymaga przestrzegania precyzyjnie określonych zasad. Wystarczy chwila nieuwagi, aby zmarnować dobre i dość kosztowne mięso. Aby zapewnić sobie jak najlepsze rezultaty, pamiętaj o następujących zasadach:
Zmiana czasu grillowania steków nawet o minutę może zupełnie zmienić ich smak i konsystencję. Staraj się więc trzymać rękę na pulsie. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia mięsa Cię interesuje, obróbka termiczna powinna trwać:
Soczyste steki przygotujesz nie tylko na grillu gazowym czy węglowym, ale także elektrycznym. W tym celu postępuj zgodnie z naszym przepisem, tylko pamiętaj, aby nieznacznie zredukować czas obróbki termicznej. Pokrywa urządzenia będzie bowiem opiekała mięso od razu z drugiej strony. Nie musisz go więc obracać – zamiast tego skróć proces grillowania o 1 lub 2 minuty.
Aby przyrządzić steki z grilla elektrycznego, rozgrzej go do najpierw temperatury 180 – 220°C, podobnie jak w przypadku tradycyjnego rusztu.
Szukasz wysokiej jakości wołowiny na grillowane steki? Zajrzyj do sklepu ALDI i zaopatrz się w wyborne mięso oraz inne niezbędne składniki! Przygotujesz dzięki nim wyśmienite danie, które uświetni każdą ucztę.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)