Stek z grilla

Grillowany stek to wyjątkowy rarytas, który zachwyca niepowtarzalnym smakiem, aromatem i konsystencją. Aby go przygotować, musisz przestrzegać określonych zasad, ponieważ ten rodzaj mięsa nie lubi eksperymentów. Chcesz poznać sekret pysznej i soczystej wołowiny? Sprawdź nasz przepis na stek z grilla!

stek z grilla

średni

2godz. 15min.

10min.

4 Porcje
4 plastry steka (np. rostbef, polędwica)
2 łyżki oleju roślinnego
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
sos do smaku (np. sos Worcestershire)
Poleć przepis

Stek z grilla – przepis

Krok 1

Wyjmij steki z lodówki i zostaw je na 30 – 60 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu równomiernie się usmażą.

Krok 2

W razie potrzeby usuń tłuste kawałki mięsa.

Krok 3

W miseczce wymieszaj olej roślinny, posiekany czosnek, sól, pieprz i tymianek. Możesz również dodać sos Worcestershire, aby uzyskać bogatszy smak marynaty do steka na grilla.

Krok 4

Ułóż steki na płaskiej powierzchni i natrzyj je marynatą z obu stron. Użyj w tym celu specjalnego pędzla do grillowania lub po prostu jednorazowych rękawiczek.

Krok 5

Pozostaw steki na kilka godzin, aby mięso wchłonęło marynatę.

Krok 6

Umieść steki na rozgrzanym ruszcie i grilluj je przez 4 – 6 minut z każdej strony. Zauważ, że czas obróbki może się różnić w zależności od grubości mięsa i pożądanego stopnia wysmażenia.

Krok 7

Zdejmij steki z grilla i odstaw je na kilka minut.

Krok 8

Steki grillowane podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, sałata czy sosy do mięs.

Poleć przepis

Jaki rodzaj mięsa na steka z grilla?

Stek wołowy z grilla to dość wymagająca potrawa, której smak i aromat zależą nie tylko od wykorzystanego przepisu, ale przede wszystkim od wyboru mięsa. Poszczególne rodzaje wołowiny różnią się przede wszystkim tym, z jakiej części tuszy pochodzą. Do grillowania idealnie nadają się:

  • Polędwica – najmniej aromatyczny, ale delikatny i łatwo dostępny rodzaj wołowiny. Najczęściej spotykanym stekiem tego typu jest filet mignon ze środkowej części polędwicy.
  • Rostbef – mięso, które pochodzi z tylnej ćwierci tuszy i odznacza się zazwyczaj miękką i delikatną strukturą. Przyrządza się z niego steki New York.
  • T-bone – to dwa zróżnicowane kawałki wołowiny: rostbef i polędwica, które dzieli cienka kość. Koneserzy bardzo cenią sobie ten rodzaj mięsa.
  • Antrykot – to wołowina, która pochodzi z żebrowej części tuszy. Odznacza się intensywnym smakiem, choć nie jest tak krucha i delikatna jak rostbef czy polędwica. Przyrządza się z niej bodaj najbardziej cenione przez koneserów steki rib eye.
  • Łata – przystępny cenowo, a zarazem delikatny rodzaj wołowiny. Z najlepszej części łaty wołowej przyrządza się steki Bavette.

Jaka powinna być grubość steka na grilla?

Idealna grubość steka zależy zarówno od wybranego rodzaju wołowiny, jak i docelowego stopnia wysmażenia. Przyjmuje się jednak, że plaster mięsa powinien być grubszy niż 2,5 cm. Zdaniem ekspertów optymalna wartość wynosi aż 4 cm. To nie wszystko – postaraj się też zwracać uwagę na wygląd steka. Stawiaj przede wszystkim na kawałki o marmurkowej strukturze, którą tworzą widoczne, białe żyłki tłuszczu.

Stek wołowy z grilla – jak przyprawić?

Aby dobrze przyprawić stek na grilla, możesz postawić na inne składniki niż te wymienione w naszym przepisie. Do ciekawych alternatyw należą między innymi:

  • musztarda i miód,
  • pieprz cayenne i czosnek,
  • sos teriyaki,
  • mieszanka ziół prowansalskich,
  • jogurt naturalny i curry.

Jak zrobić steka na grillu? – Jaka powinna być temperatura grilla?

Jak już wiesz, przepis na grillowanego steka wymaga przestrzegania precyzyjnie określonych zasad. Wystarczy chwila nieuwagi, aby zmarnować dobre i dość kosztowne mięso. Aby zapewnić sobie jak najlepsze rezultaty, pamiętaj o następujących zasadach:

  • Zanim przyprawisz mięso, wyjmij je na chwilę z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej osiągniesz pożądany stopień wysmażenia.
  • Steki na grillu umieszczaj dopiero wtedy, gdy jest on bardzo mocno rozgrzany. Optymalna temperatura grillowania powinna wynosić od 180 do 220°C.
  • Podczas grillowania nie nakłuwaj mięsa nożem czy widelcem, ponieważ straci w ten sposób swoje soki. Jeśli chcesz obrócić steki, użyj łopatki lub szczypiec.

Czas grillowania i stopień wysmażenia steka

Zmiana czasu grillowania steków nawet o minutę może zupełnie zmienić ich smak i konsystencję. Staraj się więc trzymać rękę na pulsie. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia mięsa Cię interesuje, obróbka termiczna powinna trwać:

  • 1 minutę z każdej strony – stek „blue” (bardzo krwisty, surowy wewnątrz i ścięty jedynie na zewnątrz),
  • 2 minuty z każdej strony – stek „rare” (krwisty, o półcentymetrowej warstwie ściętego białka),
  • 2 – 3 minuty z każdej strony – stek „medium rare” (średnio krwisty, wciąż różowy wewnątrz),
  • 3 – 4 minuty z każdej strony – stek „medium” (średnio wysmażony, nie wypływa już z niego krew),
  • 5 – 6 minut z każdej strony – stek „medium well” (wysmażony, o brunatnym kolorze i soczystej konsystencji),
  • 7 – 8 minut z każdej strony – stek „well done” (dobrze wysmażony, o całkowicie ściętym białku i brunatnym lub szarawym kolorze).

Stek na grillu elektrycznym – ile minut i w jakiej temperaturze grillować mięso?

Soczyste steki przygotujesz nie tylko na grillu gazowym czy węglowym, ale także elektrycznym. W tym celu postępuj zgodnie z naszym przepisem, tylko pamiętaj, aby nieznacznie zredukować czas obróbki termicznej. Pokrywa urządzenia będzie bowiem opiekała mięso od razu z drugiej strony. Nie musisz go więc obracać – zamiast tego skróć proces grillowania o 1 lub 2 minuty.

Aby przyrządzić steki z grilla elektrycznego, rozgrzej go do najpierw temperatury 180 – 220°C, podobnie jak w przypadku tradycyjnego rusztu.

Stek z grilla – podsumowanie

Szukasz wysokiej jakości wołowiny na grillowane steki? Zajrzyj do sklepu ALDI i zaopatrz się w wyborne mięso oraz inne niezbędne składniki! Przygotujesz dzięki nim wyśmienite danie, które uświetni każdą ucztę.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch