Szparagi z grilla to zdrowa i smaczna przekąska dla każdego. Zachwycą się nimi nie tylko wegetarianie, ale także miłośnicy smażonych mięs i serów. Zielone warzywa świetnie sprawdzą się jako wartościowy dodatek do dań z rusztu. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować grillowane szparagi? Zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem!
łatwy
40min.
7min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | świeżych szparagów |
2 łyżki | oliwy z oliwek |
2 | posiekane ząbki czosnku |
sól i pieprz do smaku | |
sok z cytryny (opcjonalnie) |
Oczyść szparagi i usuń twarde końcówki. Możesz je dość łatwo odłamać.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sól i pieprz. Możesz dodać także odrobinę soku z cytryny, aby nadać szparagom orzeźwiający smak.
Umieść oczyszczone szparagi w płaskim naczyniu i polej je marynatą. Delikatnie obracaj warzywa, aby równomiernie pokryły się zalewą.
Pozostaw szparagi w marynacie przez co najmniej 15 – 30 minut.
Umieść szparagi na grillu. Smaż je przez około 5 – 7 minut i obracaj co jakiś czas, aż staną się lekko rumiane i miękkie.
Zdejmij szparagi z grilla i podawaj natychmiast. Jeśli chcesz, możesz skropić je jeszcze sokiem z cytryny.
Aby przygotować szparagi na grilla, pamiętaj przede wszystkim o ich dokładnym oczyszczeniu. Nie powinno Ci to sprawić większych problemów, ponieważ warzywa naturalnie pękają w miejscu, w którym zaczyna się ich zdatna do spożycia część.
Kiedy wyjmiesz szparagi z marynaty, połóż je na grillu w poprzek kratki. W przeciwnym razie mogą one prześlizgnąć się między prętami i wpaść do żaru. Podczas grillowania postaraj się nie odchodzić od rusztu. Są to bardzo delikatne warzywa, więc łatwo je przypalić. Aby dodatkowo przyspieszyć obróbkę termiczną, możesz opiekać szparagi na tacce zakrytej folią aluminiową.
Jeśli chcesz, możesz przyrządzić szparagi z grilla w folii aluminiowej. W tym celu każde warzywo umieść na oddzielnym arkuszu i dodaj do niego ulubione przyprawy lub dodatki, takie jak czosnek, sól, pieprz i oliwa. Zawiń szparagi i umieść je na ruszcie. Dzięki temu jeszcze dokładniej wchłoną one apetyczne aromaty. Pamiętaj jednak, że nie jest to warunek konieczny. Warzywa z powodzeniem usmażysz także bez folii.
Na grilla doskonale nadają się zarówno zielone, jak i białe szparagi. Które lepiej wybrać?
Szparagi grillowane na patelni przyrządzisz nieco szybciej niż te z rusztu. W obu przypadkach możesz jednak wykorzystać ten sam przepis. Przygotuj więc marynatę, a następnie wrzuć warzywa na ogień. Szparagi na patelni grillowej wystarczy smażyć przez około 5 minut.
Jeśli pogoda nie pozwala Ci rozpalić rusztu na świeżym powietrzu, możesz zdecydować się na szparagi z grilla elektrycznego. To prosty i skuteczny sposób na przygotowanie pysznych, chrupiących warzyw. W tym celu postępuj według naszego przepisu, a następnie umieść szparagi na grillu i smaż przez około 5 minut. Aby zabezpieczyć je przed przypaleniem, możesz je najpierw zawinąć w folię aluminiową.
Dzięki naszym poradom wiesz już, jak przygotować zdrowe szparagi grillowane! Jeśli szukasz świeżych warzyw i aromatycznych przypraw do tego dania, koniecznie odwiedź pobliski sklep ALDI!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)