Zmiany w świadomości ekologicznej Polaków sprawiają, że coraz więcej osób przechodzi na diety wegańskie i wegetariańskie. Ze względu na konieczność zachowania odpowiednich wartości odżywczych, białko pochodzenia zwierzęcego zastępują białkiem roślinnym. Znakomitym jego źródło jest wytwarzane z nasion soi tofu. Chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić z niego zdrowy i smaczny posiłek? Zapoznaj się z naszym prostym przepisem na grillowane tofu!
łatwy
40min.
7min.
3 Porcje | |
---|---|
400 g | pokrojonego w plastry tofu |
1/4 szklanki | sosu sojowego |
2 łyżki | oleju sezamowego |
2 łyżki | syropu klonowego lub miodu |
2 | drobno posiekane ząbki czosnku |
1 łyżka | świeżo startego imbiru |
Wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy lub miód, czosnek i imbir w miseczce, tworząc marynatę do tofu na grilla.
Umieść plastry tofu w płaskiej misce lub płytkiej formie. Delikatnie polej je marynatą, starając się, aby każdy plaster był pokryty w całości.
Pozostaw tofu w marynacie przez co najmniej 30 minut, aby dobrze wchłonęło jej smaki. Możesz też wstawić je do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Umieść plastry tofu na ruszcie. Grilluj je przez około 5 – 7 minut z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące.
Podawaj tofu z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, grillowane warzywa, sosy czy kasze.
Podczas przyrządzania tofu na grilla istotna okaże się jego konsystencja. Warto stawiać więc na grudkowate odmiany o średniej twardości. Jeśli zamierzasz zamarynować tofu, nie musisz natomiast zastanawiać się nad tym, jaki jego smak wybrać. W sklepach znajdziesz bowiem zarówno warianty naturalne, jak i pikantne czy wędzone tofu na grilla. Te ostatnie mogą okazać się ciekawym pomysłem, jeżeli zależy Ci na dodatkowych aromatach dania.
Jeśli zastanawiasz się, jak przyprawić tofu, wcale nie musisz ograniczać się do opisanej wyżej marynaty. Ma ono wyjątkowo neutralny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się w połączeniu z wieloma różnymi składnikami. Przyrządzając tofu z grilla, możesz sięgnąć na przykład po takie rozwiązania jak:
Skoro wiesz już, jak przyrządzić tofu z grilla, możesz zastanowić się, z czym podawać ten przysmak. Ma on na tyle uniwersalny charakter, że znakomicie komponuje się zarówno z ryżem, kaszą czy makaronem, jak i z sałatkami lub warzywami. Grillowane tofu możesz więc wykorzystać jako zamiennik mięsa w dowolnym daniu!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)