łatwy
10min.
35min.
4 Porcje | |
---|---|
12 | małych ziemniaków |
1/2 szklanki | masła |
2-3 | ząbki czosnku |
sól i pieprz | |
koperek (do dekoracji) |
Rozpuść masło w rondlu.
Dodaj drobno posiekany czosnek do rozpuszczonego masła.
Smaż czosnek przez kilka minut, aby stał się miękki, ale nie zmienił koloru.
Zdejmij masło czosnkowe z ognia.
Umyj ziemniaki i obierz je, jeśli to konieczne. Mniejsze warzywa możesz pozostawić w całości, a większe pokrój na kawałki.
Przygotuj arkusze folii aluminiowej do owinięcia każdego ziemniaka.
Na każdym arkuszu umieść jeden ziemniak, dodaj do niego łyżkę masła czosnkowego oraz sól i pieprz do smaku.
Zawiń ziemniaki w sreberka i umieść je na rozgrzanym grillu.
Grilluj ziemniaki przez około 30 – 40 minut, w zależności od ich wielkości oraz temperatury rusztu.
Aby sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe, nakłuwaj je nożem. Kiedy będą miękkie, zdejmij je z grilla i ostrożnie odwiń z folii.
Polej ziemniaki resztą masła czosnkowego i posyp koperkiem.
Ile osób, tyle różnych pomysłów na ziemniaki z grilla w folii. Możesz eksperymentować zarówno ze składnikami, jak i z samym sposobem przyrządzania tego przysmaku. Do najpopularniejszych rozwiązań należą:
Aby przygotować ziemniaki z grilla w folii, nie musisz ich wcześniej gotować. Szybko i skutecznie upieką się zwłaszcza młode odmiany o niewielkich rozmiarach. Jeśli jednak trafisz na warzywa, które wymagają dłuższej obróbki, możesz je najpierw podgotować w osolonej wodzie. W efekcie powinny nabrać miękkiej i kremowej konsystencji.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ziemniaki pieczone w folii przygotować w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Jeżeli pogoda nie sprzyja rozpalaniu rusztu na zewnątrz, skorzystaj więc z alternatywnych rozwiązań:
Ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym stanowią doskonały dodatek do smażonych i pieczonych mięs oraz ryb. Rewelacyjnie smakują także jako danie główne. W takim przypadku możesz serwować je z sosem ziołowym, jogurtowym lub pomidorowym. Pamiętaj też o dodatku zdrowych i orzeźwiających warzyw – sałaty, ogórka czy papryki.
Jeśli chcesz przygotować pieczone ziemniaki z grilla w folii, sięgaj przede wszystkim po warzywa typu B. Mają one uniwersalny charakter i cechują się średnią twardością, a podczas obróbki na ruszcie stają się miękkie wewnątrz i chrupiące z wierzchu. Do tej grupy należą takie odmiany jak Irys, Irga, Orlik, Sante czy Flaming.
Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz pyszne i sycące ziemniaki z grilla. Podawaj je z masłem czosnkowym i ulubionymi dodatkami! We wszystkie niezbędne składniki zaopatrzysz się w sklepie ALDI.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)