Dorsz w sosie porowym

Dorsz w sosie porowym – danie, które łączy delikatność ryby z (raczej rzadko wykorzystywanym w kuchni) porem. Czy używasz tego warzywa w innych przepisach niż na tradycyjny rosół? Większość z nas właśnie do tego się ogranicza. „Pora” to zmienić. Zapiekana ryba to jedno z tych dań, które wymaga niewiele przygotowań. Dania jednogarnkowe to przepisy, które większość z nas ceni sobie w gotowaniu. Ryba w sosie śmietanowo-porowym z piekarnika zdecydowanie się do nich zalicza.

Dorsz w sosie porowym

średni

20min.

35min.

4 Porcje
4 filety z dorsza GOLDEN SEAFOOD
3 białe części pora
8 ziemniaków
1 korzeń selera
2 korzenie pietruszki
1 małe opakowanie śmietany 12% (150 g) MILSANI
1 szklanka bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1 pęczek świeżego koperku
Sól i pieprz do smaku
Poleć przepis

Dorsz w sosie porowym – przepis

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Sparz cytrynę i zetrzyj skórkę z jej połówki. Z całego owocu wyciśnij sok do miseczki.

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Koperek drobno posiekaj.

Krok 3

Białą część pora przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry. Całość dokładnie opłucz na sitku pod bieżącą wodą.

Krok 4

Umyj i osusz filety z dorsza. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Ziemniaki, seler i pietruszkę obierz i pokrój w dużą kostkę. Warzywa rozłóż wokół filetów.

Krok 6

Wymieszaj śmietanę, bulion, pora, czosnek, koperek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól i pieprz. Sosem porowym do ryby zalej składniki w naczyniu żaroodpornym.

Krok 7

Całość przykryj przykrywką żaroodporną lub owiń folią aluminiową. Danie piecz w piekarniku przez 35 minut. Warzywa powinny być miękkie.

Krok 8

Dorsza zapiekanego w porach podawaj z upieczonymi warzywami.

Poleć przepis

Czy do przepisu na dorsza w sosie śmietanowo-porowym można użyć mrożonej ryby?

Tak, mrożona ryba świetnie sprawdzi się jako zamiennik świeżych filetów. Ważne jest jednak, aby rybę przed pieczeniem odpowiednio rozmrozić i osuszyć. Bezpośrednio użyta mrożona ryba może puścić wodę podczas pieczenia. To niestety może wpłynąć na konsystencję sosu. Dlatego dokładnie osusz filety papierowym ręcznikiem przed wyłożeniem ich do naczynia żaroodpornego.

Jakimi innymi rybami można zastąpić dorsza?

Jeśli nie masz dorsza, możesz zastąpić go innymi rybami o podobnej teksturze. Idealnie sprawdzą się halibut, morszczuk, mintaj lub łupacz. Każda z tych ryb doskonale połączy się ze smakami porowego sosu i będzie smakować równie dobrze, jak dorsz zapiekany w porach. Ważne jest, aby wybrać ryby o delikatnym smaku, które nie zdominują aromatu sosu.

Źródłem jakich składników odżywczych jest dorsz w sosie porowym?

Dorsz w sosie porowym to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Jest świetną opcją na pełnowartościowy obiad lub kolację.

Dorsz jest rybą bogatą w białko, a do tego, jako jeden z nielicznych gatunków dostarcza duże ilości niezbędnego jodu.

Dodatek ziemniaków zapewni Ci źródło węglowodanów, a warzyw korzennych (selera i pietruszki) – błonnika pokarmowego.

Por dostarcza witaminę K, kwas foliowy, a nawet (jak na warzywo) spore ilości wapnia. Chociaż rzadko stosowany w przepisach, jest warzywem, które warto włączyć do diety.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch