Dorsz w sosie porowym – danie, które łączy delikatność ryby z (raczej rzadko wykorzystywanym w kuchni) porem. Czy używasz tego warzywa w innych przepisach niż na tradycyjny rosół? Większość z nas właśnie do tego się ogranicza. „Pora” to zmienić. Zapiekana ryba to jedno z tych dań, które wymaga niewiele przygotowań. Dania jednogarnkowe to przepisy, które większość z nas ceni sobie w gotowaniu. Ryba w sosie śmietanowo-porowym z piekarnika zdecydowanie się do nich zalicza.
średni
20min.
35min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | filety z dorsza GOLDEN SEAFOOD |
3 | białe części pora |
8 | ziemniaków |
1 | korzeń selera |
2 | korzenie pietruszki |
1 | małe opakowanie śmietany 12% (150 g) MILSANI |
1 | szklanka bulionu warzywnego |
2 | ząbki czosnku |
1 | cytryna |
1 | pęczek świeżego koperku |
Sól i pieprz do smaku |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Sparz cytrynę i zetrzyj skórkę z jej połówki. Z całego owocu wyciśnij sok do miseczki.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Koperek drobno posiekaj.
Białą część pora przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry. Całość dokładnie opłucz na sitku pod bieżącą wodą.
Umyj i osusz filety z dorsza. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki, seler i pietruszkę obierz i pokrój w dużą kostkę. Warzywa rozłóż wokół filetów.
Wymieszaj śmietanę, bulion, pora, czosnek, koperek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól i pieprz. Sosem porowym do ryby zalej składniki w naczyniu żaroodpornym.
Całość przykryj przykrywką żaroodporną lub owiń folią aluminiową. Danie piecz w piekarniku przez 35 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Dorsza zapiekanego w porach podawaj z upieczonymi warzywami.
Tak, mrożona ryba świetnie sprawdzi się jako zamiennik świeżych filetów. Ważne jest jednak, aby rybę przed pieczeniem odpowiednio rozmrozić i osuszyć. Bezpośrednio użyta mrożona ryba może puścić wodę podczas pieczenia. To niestety może wpłynąć na konsystencję sosu. Dlatego dokładnie osusz filety papierowym ręcznikiem przed wyłożeniem ich do naczynia żaroodpornego.
Jeśli nie masz dorsza, możesz zastąpić go innymi rybami o podobnej teksturze. Idealnie sprawdzą się halibut, morszczuk, mintaj lub łupacz. Każda z tych ryb doskonale połączy się ze smakami porowego sosu i będzie smakować równie dobrze, jak dorsz zapiekany w porach. Ważne jest, aby wybrać ryby o delikatnym smaku, które nie zdominują aromatu sosu.
Dorsz w sosie porowym to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Jest świetną opcją na pełnowartościowy obiad lub kolację.
Dorsz jest rybą bogatą w białko, a do tego, jako jeden z nielicznych gatunków dostarcza duże ilości niezbędnego jodu.
Dodatek ziemniaków zapewni Ci źródło węglowodanów, a warzyw korzennych (selera i pietruszki) – błonnika pokarmowego.
Por dostarcza witaminę K, kwas foliowy, a nawet (jak na warzywo) spore ilości wapnia. Chociaż rzadko stosowany w przepisach, jest warzywem, które warto włączyć do diety.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)