Pstrąg łososiowy z piekarnika

Pstrąg łososiowy z piekarnika to danie, które zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Pieczony z aromatycznym masłem czosnkowym, świeżym koperkiem i cytryną. Idealny na elegancki obiad lub kolację. Koniecznie sprawdź, jakie to szybkie i proste danie!

Pstrąg łososiowy z piekarnika

łatwy

15min.

25min.

2 Porcje
2 filety z pstrąga łososiowego (tęczowego) GOLDEN SEAFOOD
1 cytryna
1 pęczek świeżego koperku
1 g masła MILSANI
3 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
Poleć przepis

Pstrąg łososiowy z piekarnika – przepis

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem.

Krok 2

Wyjmij masło z lodówki – musi być w temperaturze pokojowej. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pietruszkę bardzo drobno posiekaj. W małej misce połącz składniki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Filety z pstrąga łososiowego umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz filety z obu stron. Ułóż je na blasze do pieczenia skórą do dołu.

Krok 4

Na każdy filet nałóż łyżkę domowego masła czosnkowego. Równomiernie rozsmaruj po powierzchni ryby. Na rybie rozłóż pasma kopru – nie musi być posiekany.

Krok 5

Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok – skrop nim filety. Drugą pokrój w plastry – ułóż je na koperku.

Krok 6

Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Mięso pstrąga tęczowego powinno być delikatnie różowe.

Krok 7

Przed podaniem zdejmij z ryby plastry cytryny i koper. Aromat z tych składników już przeszedł do filetów.

Poleć przepis

Jak przyrządzić pstrąga łososiowego?

Przepis na pstrąga łososiowego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Aby danie zachwyciło smakiem, użyj świeżych składników i zachowaj odpowiednią temperaturę pieczenia. Zamiast tradycyjnego pieczenia, możesz wykorzystać funkcję pieczenia parowego – wtedy ryba będzie jeszcze delikatniejsza.

Samodzielnie przygotuj domowe masło czosnkowe – tak, jak jest to w przepisie. Dzięki temu nadasz rybie wyjątkowy smak bez zbędnych dodatków do żywności.

Ile piec pstrąga łososiowego?

Czas pieczenia filetu z pstrąga tęczowego wynosi około 20-25 minut w temperaturze 200°C. Ważne jednak, aby obserwować swoje danie. Ryba powinna piec się do momentu, aż mięso stanie się delikatne i będzie łatwo się rozdzielać widelcem.

Jeśli używasz grubszych filetów, czas pieczenia może się wydłużyć o kilka minut. Analogicznie, jeśli Twoje filety są wyjątkowo cienkie, czas pieczenia może być nieco krótszy.

Jak zrobić pstrąga łososiowego, aby wyszedł idealnie? Zawsze warto sprawdzić mięso przed wyjęciem z piekarnika. Upewnij się, że ryba jest dobrze upieczona.

Z czym podawać pstrąga tęczowego z piekarnika?

Pieczony pstrąg łososiowy z powodzeniem może być częścią pełnowartościowego posiłku. Zadbaj o dodatki. Podaj rybę z ugotowaną kaszą pęczak lub pieczonymi ziemniakami.

Całość możesz wzbogacić o dodatek sosu jogurtowo-koperkowego – jego przygotowanie jest banalnie proste: wymieszaj jogurt naturalny z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego.

Nie zapomnij także o porcji warzyw. Świeże w postaci lekkiej sałatki (np. pomidory, ogórki, szpinak) lub przygotowane w piekarniku obok pstrąga tęczowego (np. cukinia, szparagi, brokuły).

Przepis na pstrąga tęczowego jest niezwykle prosty. Sekretem jego smaku są wysokiej jakości, świeże składniki. Klasyczne połączenia nigdy nie zawodzą, a to danie jest tego idealnym przykładem. Lekkie, odżywcze, smaczne i zdrowe. Mniam!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch