Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Sos śmietanowo-koperkowy z nutą cytryny to klasyczny dodatek do ryby pieczonej w piekarniku. Takie połączenie satysfakcjonuje swoim delikatnym smakiem i aromatem. Nic dziwnego, że jest to jedna z bardziej popularnych odsłon podawania rybnych filetów. Przygotuj rybę według naszego przepisu. Szybko, sprawnie i pysznie!

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

łatwy

25min.

4 Porcje
4 filety z dorsza GOLEN SEAFOOD
1 cytryna
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej DOBRE PLONY
1 opakowanie śmietany 12% (150 g) MILSANI
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 pęczek świeżego koperku
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Poleć przepis

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Filety z dorsza umyj, osusz i przypraw solą i pieprzem. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Koperek i czosnek drobno posiekaj. Z cytryny wyciśnij sok. Uważaj na pestki.

Krok 3

Wymieszaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, zimny bulion, koperek, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Krok 4

Sosem zalej filety. Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.

Krok 5

Upieczoną rybę podawaj z ulubionymi dodatkami. To pyszna opcja na obiad lub kolację.

Poleć przepis

Jaką rybę wybrać do przepisu na rybę w sosie koperkowym?

W przepisie na rybę zapiekaną w sosie śmietanowo-koperkowym najlepiej sprawdzi się dorsz, który ma delikatne mięso i łagodny smak. Możesz jednak użyć innych białych ryb – mintaja, halibuta, morszczuka czy mirunę.

W tym przepisie warto postawić na filety. Cała dorada czy cały dorsz w sosie koperkowym, piekłyby się znacznie dłużej. Ich jedzenie również nie byłoby zbyt wygodne i praktyczne.

Czy do przepisu można użyć mrożonej ryby?

Tak. Wykorzystanie mrożonych filetów w przepisie na rybę w sosie śmietanowym to bardzo wygodne rozwiązanie. Mrożone produkty będą tak samo pyszne. Pamiętaj jednak, że przed pieczeniem musisz je dokładnie rozmrozić i osuszyć. W przeciwnym razie Twój sos będzie rozwodniony, a sama ryba może nie upiec się do końca.

Jakich rodzajów śmietany można użyć do sosu śmietanowo-koperkowego?

Do przygotowania sosu śmietanowo-koperkowego najlepiej sprawdzi się śmietana 12%. Danie będzie kremowe, a równocześnie lekkie i lekko kwaśne. Jeżeli liczysz kalorie, to będzie to także najbardziej „dietetyczna” opcja.

Możesz jednak wykorzystać śmietanę 18% lub 30%. Twój sos będzie wtedy nieco tłustszy i bardziej kaloryczny. Smak będzie równie pyszny, jednak delikatnie słodszy.

Z czym podawać rybę w sosie śmietanowo-koperkowym?

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym doskonale komponuje się z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Możesz podać ją również z kaszą lub ryżem.

Nie zapomnij o porcji warzyw. Możesz postawić na te gotowane lub pieczone – cukinie, brokuły czy fasolkę szparagową. Bardzo dobrym dodatkiem będą także świeże warzywa w formie lekkiej sałatki – rukola, szpinak, rzodkiew, pomidory czy ogórki – wybieraj dowolnie, wedle swoich preferencji. 

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch