Sos śmietanowo-koperkowy z nutą cytryny to klasyczny dodatek do ryby pieczonej w piekarniku. Takie połączenie satysfakcjonuje swoim delikatnym smakiem i aromatem. Nic dziwnego, że jest to jedna z bardziej popularnych odsłon podawania rybnych filetów. Przygotuj rybę według naszego przepisu. Szybko, sprawnie i pysznie!
łatwy
15min.
25min.
1 Porcje | |
---|---|
4 | filety z dorsza GOLEN SEAFOOD |
1 | cytryna |
1 | łyżeczka mąki ziemniaczanej DOBRE PLONY |
1 | opakowanie śmietany 12% (150 g) MILSANI |
1/2 | szklanki bulionu warzywnego |
1 | pęczek świeżego koperku |
2 | ząbki czosnku |
Sól i pieprz do smaku |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Filety z dorsza umyj, osusz i przypraw solą i pieprzem. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego.
Koperek i czosnek drobno posiekaj. Z cytryny wyciśnij sok. Uważaj na pestki.
Wymieszaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, zimny bulion, koperek, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Sosem zalej filety. Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Upieczoną rybę podawaj z ulubionymi dodatkami. To pyszna opcja na obiad lub kolację.
W przepisie na rybę zapiekaną w sosie śmietanowo-koperkowym najlepiej sprawdzi się dorsz, który ma delikatne mięso i łagodny smak. Możesz jednak użyć innych białych ryb – mintaja, halibuta, morszczuka czy mirunę.
W tym przepisie warto postawić na filety. Cała dorada czy cały dorsz w sosie koperkowym, piekłyby się znacznie dłużej. Ich jedzenie również nie byłoby zbyt wygodne i praktyczne.
Tak. Wykorzystanie mrożonych filetów w przepisie na rybę w sosie śmietanowym to bardzo wygodne rozwiązanie. Mrożone produkty będą tak samo pyszne. Pamiętaj jednak, że przed pieczeniem musisz je dokładnie rozmrozić i osuszyć. W przeciwnym razie Twój sos będzie rozwodniony, a sama ryba może nie upiec się do końca.
Do przygotowania sosu śmietanowo-koperkowego najlepiej sprawdzi się śmietana 12%. Danie będzie kremowe, a równocześnie lekkie i lekko kwaśne. Jeżeli liczysz kalorie, to będzie to także najbardziej „dietetyczna” opcja.
Możesz jednak wykorzystać śmietanę 18% lub 30%. Twój sos będzie wtedy nieco tłustszy i bardziej kaloryczny. Smak będzie równie pyszny, jednak delikatnie słodszy.
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym doskonale komponuje się z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Możesz podać ją również z kaszą lub ryżem.
Nie zapomnij o porcji warzyw. Możesz postawić na te gotowane lub pieczone – cukinie, brokuły czy fasolkę szparagową. Bardzo dobrym dodatkiem będą także świeże warzywa w formie lekkiej sałatki – rukola, szpinak, rzodkiew, pomidory czy ogórki – wybieraj dowolnie, wedle swoich preferencji.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)