Mięciutkie, z chrupiącą kruszonką, słodziutkie, przełamane lekką kwasowością. O czym mowa? Drożdżówki z borówkami – propozycja na słodkie śniadanie, przekąskę lub deser. Mamy pewność, że te z naszego przepisu zadowolą każdego miłośnika słodkości. Sprawdź – przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z borówkami i kruszonką.
średni
2godz. 10min.
25min.
8 Porcje | |
---|---|
Ciasto: | |
500 g | mąki pszennej Dobre plony |
250 ml | mleka Milsani |
70 g | cukru |
80 g | masła Milsani |
2 | jajka Wesoły Kurnik |
30 g | świeżych drożdży |
1/2 | łyżeczki soli |
400 g | borówek |
Kruszonka: | |
100 g | mąki pszennej Dobre plony |
50 g | masła Milsani |
50 g | cukru |
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z jedną łyżką cukru. Pozostaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i resztę cukru. Dodaj rozpuszczone drożdże, jajka i stopione masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne – 10-15 minut od uzyskania spójnej masy.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto podziel na 8 równych części. Każdą część spłaszcz, na środek połóż borówki, zlep brzegi formując bułki.
Ułóż drożdżówki z borówkami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 15 minut, aby jeszcze lekko podrosły.
Przygotuj kruszonkę – wymieszaj mąkę, masło (w temperaturze pokojowej) i cukier. Masa powinna być sypka i krusząca się w dłoniach. Posyp nią drożdżówki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż bułeczki będą złociste.
Nie ulega wątpliwości, że bułeczki z borówkami zachwycają w pierwotnej postaci – jeszcze ciepłe smakują wyśmienicie. Jednak możesz jeszcze bardziej ulepszyć ten przepis. Jak? Lukier dopełni całość. Jego dodatek sprawdzi się świetnie, jeśli trafisz na nieco bardziej kwaśne owoce.
Jak uzupełnić przepis na drożdżówki z borówkami i kruszonką? Przygotuj lukier.
Czego potrzebujesz? Tylko dwóch składników: 100 g cukru pudru i 2 łyżek (20 ml) wody lub soku z cytryny. Wymieszaj składniki w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Lukrem polej lekko ostygnięte bułeczki. Możesz także moczyć drożdżówki bezpośrednio w miseczce. Wtedy lukru będzie jeszcze więcej.
Bułki drożdżowe z borówkami i kruszonką przechowuj w szczelnym pojemniku. Najlepiej trzymaj je w lodówce, do 3 dni – chociaż gwarantujemy Ci, że są tak pyszne, że znikają o wiele szybciej. Pamiętaj, że możesz je także zamrozić – po upieczeniu, ostudzone, bez lukru. Przed podaniem wystarczy wyjąć je z zamrażarki, odstawić w temperaturze pokojowej i ewentualnie na nowo odświeżyć w piekarniku.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)