łatwy
20min.
4 Porcje | |
---|---|
200 g | żurawiny |
500 ml | wody |
2-3 | łyżki cukru |
2 | łyżki skrobi ziemniaczanej |
100 ml | zimnej wody |
1. Jeśli używasz świeżej żurawiny, opłucz ją pod bieżącą wodą. Jeśli masz mrożoną, nie musisz jej rozmrażać.
2. W garnku zagotuj 500 ml wody. Dodaj żurawinę i cukier. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż żurawina zmięknie i puści sok. Możesz lekko rozgnieść owoce widelcem, aby uzyskać więcej smaku.
3. W osobnej miseczce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z 100 ml zimnej wody, aż uzyskasz gładką pastę. Gdy żurawina jest już ugotowana, wlej mieszankę skrobi do garnka, cały czas mieszając.
4. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż kisiel zgęstnieje.
5. Przelej kisiel do miseczek lub szklanek i pozostaw do ostygnięcia. Możesz podać go na ciepło lub schłodzony.
Smacznego!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)