POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Muffinki z borówkami to propozycja na zdrową przekąskę lub deser. Dzięki borówkom są pełne antyoksydantów, witamin i smaku lata. Przygotowanie babeczek borówkowych jest szybkie i nie wymaga kulinarnych umiejętności – a ich smak zachwyca każdego. Sekret tkwi w prostocie. Koniecznie spróbuj tego przepisu na babeczki z borówkami i ciesz się pysznymi wypiekami prosto ze swojej domowej cukierni.
łatwy
15min.
25min.
10 Porcje | |
---|---|
1 | szklanka mąki pełnoziarnistej |
1/2 | szklanka mąki pełnoziarnistej |
2 | łyżeczki proszku do pieczenia BACK FAMILY |
1/2 | łyżeczki soli |
1 | jajko WESOŁY KURNIK |
1 | szklanka mleka MILSANI |
75 ml | oleju roślinnego |
1 | szklanka borówek amerykańskich (250 g) |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do muffinek. Wyłóż ją papilotkami lub małymi kawałkami papieru do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce wymieszaj mokre składniki – roztrzep jajko, dodaj mleko i olej. Dokładnie wymieszaj.
Połącz mokre składniki z suchymi. Kolejność ma znaczenie. Płynną masę wlewaj do miski z suchymi składnikami. Cały czas delikatnie mieszaj łyżką. Dodaj borówki i lekko wymieszaj, aby równomiernie się rozłożyły.
Przełóż ciasto na muffiny z borówkami do przygotowanych foremek. Napełnij je do 2/3 wysokości
Piecz babeczki przez 20-25 minut, aż staną się złociste i sprężyste. Przed wyjęciem z piekarnika zrób test wykałaczką. Wbity patyczek powinien pozostać suchy.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Tak – w przepisie na muffinki z borówkami śmiało możesz wykorzystać mrożone owoce. Pamiętaj jednak, aby ich nie rozmrażać przed dodaniem do ciasta. Dzięki temu muffinki będą miały odpowiednią konsystencję i nie będą zbyt wodniste.
Rozmrożone owoce mogłyby wypuścić zbyt dużo wody. Przez to z ciasta mógłby wyjść zakalec.
Muffiny z borówkami możesz urozmaicić na wiele sposobów. Dodaj kruszonkę, aby uzyskać chrupiący wierzch. Przygotuj ją z mąki, masła i cukru (proporcje – 2:1:1). Wymieszaj składniki i wysyp przygotowaną kruszonkę na ciasto przelane do foremek.
Inny pomysł? Wykorzystaj w recepturze kawałki gorzkiej czekolady lub posiekane orzechów. Podążaj za przepisem na babeczki z borówkami i dodaj dodatkowe składniki na etapie dodawania borówek. Dzięki temu muffinki będą miały jeszcze bogatszy smak.
Babeczki z borówkami sprawdzą się na wiele okazji. Muffinki to nie tylko deser. Możesz je podać na śniadanie z kefirem, jogurtem lub serkiem wiejskim (dodatkowe źródło białka), jako zdrową przekąskę do pracy lub szkoły, czy jako słodkie urozmaicenie wytrawnego posiłku.
Są także świetnym pomysłem na deser na rodzinne spotkania, grille czy pikniki. Mogą nawet stanowić ciekawą alternatywę dla urodzinowego tortu. Zamiast kawałka ciasta, każdy z gości może otrzymać pyszną muffinkę.
Zamiast borówek amerykańskich możesz użyć innych owoców jagodowych. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki, jagody czy porzeczki. Każdy z tych składników doda muffinkom unikalnego smaku i koloru, a także wzbogaci je o dodatkowe wartości odżywcze.
Jeśli nie masz dostępu do świeżych lub mrożonych owoców, możesz dodać suszone – np. żurawinę, rodzynki, czy drobno pokrojone suszone morele. Pamiętaj jednak, że w tej opcji babeczki będą słodsze i nieco bardziej kaloryczne.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szybkie muffinki z borówkami przygotować z mieszanką różnych dodatków. Puszyste ciasto jest świetną bazą do tworzenia ulubionych kompozycji.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)