POWIADOMIENIE

WSKAZÓWKA

DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ

SUKCES

Scones

Scones to delikatne maślane bułeczki. Doskonale komponują się z masłem i dżemem. Tradycyjnie podawane są nawet ze śmietaną. Sam możesz zaszaleć. Zaserwuj je z kremem czekoladowym, masłem orzechowym, a nawet świeżymi owocami. Jedno jest pewne – słodyczy nie zabraknie. Chcesz spróbować wypieku, który zachwyca swoją prostotą? Sprawdź przepis na scones. Przygotujesz je w mniej niż 30 minut!

Scones

łatwy

15min.

12min.

10 Porcje
250 g mąki pszennej DOBRE PLONY
1 łyżeczka proszku do pieczenia BACK FAMILY
50 g chłodnego masła MILSANI
2 łyżki cukru
1 jajko WESOŁY KURNIK
125 ml mleka MILSANI
Poleć przepis

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Krok 2

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Krok 3

Dodaj zimne masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami. Powstaną drobne okruszki.

Krok 4

W osobnej misce połącz jajko z mlekiem. Odlej 2 łyżki płynu – przyda się później do posmarowania bułeczek.

Pozostałą część wlej do suchych składników. Szybko zagnieć ciasto.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Wykrój krążki za pomocą szklanki lub foremki.

Krok 6

Przełóż angielskie bułeczki scones na blachę. Posmaruj ich wierzch odłożonym mlekiem z jajkiem. 

Krok 7

Piecz 10–12 minut, aż będą złociste.

Poleć przepis

Scones – co to jest i skąd pochodzi?

British scones to wypieki, które pochodzą ze Szkocji. Są bardzo popularne w całej Wielkiej Brytanii. To podstawa tradycyjnego podwieczorku – afternoon tea.

Bułeczki angielskie różnią się od polskich wypieków. Mają charakterystyczną delikatną strukturę i lekkość.

Scones – warianty smakowe i podanie

Chcesz urozmaicić przepis podstawowy?

Dodaj do ciasta rodzynki, żurawinę, startą skórkę cytryny lub orzechy. Zostały ci kawałki czekolady albo dżem? Wykorzystaj je jako dodatki. Dzięki temu powstaną scones po polsku – pełne twoich ulubionych smaków!

Jak przechowywać scones?

Szczelnie zamykany pojemnik to podstawa. Może być to cała blaszka, którą owiniesz folią spożywczą. Niewielki rozmiar scones sprawia, że dobrze sprawdzi się do tego nawet większy słoik.

Przechowuj wypieki do 2 dni. Jeśli chcesz je zachować na dłużej, śmiało możesz je zamrozić. Najlepiej jeszcze tego samego dnia (pamiętaj – wcześniej musisz je ostudzić).

Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać je w piekarniku. Wystarczą 2–3 minuty. Bułeczki scones ponownie będą świeże i mięciutkie.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch