POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Scones to delikatne maślane bułeczki. Doskonale komponują się z masłem i dżemem. Tradycyjnie podawane są nawet ze śmietaną. Sam możesz zaszaleć. Zaserwuj je z kremem czekoladowym, masłem orzechowym, a nawet świeżymi owocami. Jedno jest pewne – słodyczy nie zabraknie. Chcesz spróbować wypieku, który zachwyca swoją prostotą? Sprawdź przepis na scones. Przygotujesz je w mniej niż 30 minut!
łatwy
15min.
12min.
10 Porcje | |
---|---|
250 g | mąki pszennej DOBRE PLONY |
1 | łyżeczka proszku do pieczenia BACK FAMILY |
50 g | chłodnego masła MILSANI |
2 | łyżki cukru |
1 | jajko WESOŁY KURNIK |
125 ml | mleka MILSANI |
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Dodaj zimne masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami. Powstaną drobne okruszki.
W osobnej misce połącz jajko z mlekiem. Odlej 2 łyżki płynu – przyda się później do posmarowania bułeczek.
Pozostałą część wlej do suchych składników. Szybko zagnieć ciasto.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Wykrój krążki za pomocą szklanki lub foremki.
Przełóż angielskie bułeczki scones na blachę. Posmaruj ich wierzch odłożonym mlekiem z jajkiem.
Piecz 10–12 minut, aż będą złociste.
British scones to wypieki, które pochodzą ze Szkocji. Są bardzo popularne w całej Wielkiej Brytanii. To podstawa tradycyjnego podwieczorku – afternoon tea.
Bułeczki angielskie różnią się od polskich wypieków. Mają charakterystyczną delikatną strukturę i lekkość.
Chcesz urozmaicić przepis podstawowy?
Dodaj do ciasta rodzynki, żurawinę, startą skórkę cytryny lub orzechy. Zostały ci kawałki czekolady albo dżem? Wykorzystaj je jako dodatki. Dzięki temu powstaną scones po polsku – pełne twoich ulubionych smaków!
Szczelnie zamykany pojemnik to podstawa. Może być to cała blaszka, którą owiniesz folią spożywczą. Niewielki rozmiar scones sprawia, że dobrze sprawdzi się do tego nawet większy słoik.
Przechowuj wypieki do 2 dni. Jeśli chcesz je zachować na dłużej, śmiało możesz je zamrozić. Najlepiej jeszcze tego samego dnia (pamiętaj – wcześniej musisz je ostudzić).
Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać je w piekarniku. Wystarczą 2–3 minuty. Bułeczki scones ponownie będą świeże i mięciutkie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)