POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Szukasz ciekawego pomysłu na prosty deser? Naucz się robić śliwki pod kruszonką. Potrzebujesz jedynie kilku łatwo dostępnych składników i chwili wolnego czasu. Zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem na crumble ze śliwkami. Śliwki z kruszonką świetnie sprawdzają się jako deser na chłodniejsze dni. Przyrządzisz go w kilku prostych krokach. Z poniższym przepisem na crumble z owocami poradzą sobie nawet osoby, które nie wierzą w swój talent kulinarny.
łatwy
15min.
40min.
5 Porcje | |
---|---|
500 g | śliwek (najlepiej węgierek) |
100 g | cukru |
1 | łyżeczka cynamonu LE GUSTO |
1 | łyżka mąki ziemniaczanej DOBRE PLONY |
100 g | mąki pszennej DOBRE PLONY |
50 g | masła MILSANI |
szczypta soli |
Pokrój śliwki na ćwiartki i wrzuć do miski. Dodaj 2–3 łyżki cukru, cynamon i mąkę ziemniaczaną, a następnie delikatnie wymieszaj. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, resztę cukru i szczyptę soli. Dodaj też zimne masło pokrojone w małe kostki. Rozcieraj składniki palcami, aż połączą się w kruche ciasto.
Gotową kruszonką równomiernie posyp śliwki w naczyniu żaroodpornym.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół) i umieść w środku naczynie z deserem. Piecz przez około 30–40 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Crumble śliwkowe podawaj na ciepło, najlepiej z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.
Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, zawsze możesz zdecydować się na mrożone śliwki pod kruszonką. Pamiętaj jednak, aby je najpierw rozmrozić i odsączyć z nich nadmiar soku. W przeciwnym razie deser będzie zbyt wilgotny. Jeżeli owoce mimo wszystko będą bardzo miękkie i wodniste, zagęść je dodatkowo odrobiną mąki ziemniaczanej.
Nie musisz ograniczać się do kruszonki ze śliwkami. Ten prosty i smaczny deser z powodzeniem przygotujesz także z innych owoców. Najlepiej nadadzą się do tego jabłka, gruszki, jagody, maliny, rabarbar czy truskawki. Aby wzbogacić smak swojego crumble, możesz nawet łączyć różne owoce ze sobą.
Chcesz przyrządzić pyszny deser ze śliwek na szybko? Wystarczy, że zastosujesz się do tych kilku praktycznych wskazówek:
● Wybierz odpowiednie owoce – najlepiej sprawdzą się słodkie, dojrzałe (ale wciąż twarde) śliwki węgierki.
● Zagęszczaj śliwki mąką ziemniaczaną – dzięki temu kruszonka nie rozmoknie pod wpływem soku z owoców.
● Używaj zimnego masła – jeśli zależy ci na chrupiącym cieście, musisz wyrobić kruszonkę, zanim masło zdąży się roztopić.
Jeśli chcesz zrobić śliwkowe crumble w wersji wegańskiej, musisz tylko znaleźć odpowiedni zamiennik do masła. Najlepiej sprawdzą:
● olej kokosowy – aby miał odpowiednią konsystencję, musisz go najpierw schłodzić; użyj go w tej samej ilości co masła
● margaryna roślinna – to prosta alternatywa, której smak i struktura do złudzenia przypomina masło; możesz jej więc użyć w tych samych proporcjach
● masło orzechowe – składnik ten jest bardziej wodnisty od zwykłego masła, więc zastosuj go w nieco mniejszej ilości (np. 35 g).
Śliwki zapiekane pod kruszonką najlepiej smakują na ciepło, kiedy owoce są miękkie, a ciasto chrupiące. Nie musisz się jednak przejmować, jeżeli wystygną. Nadal świetnie sprawdzą się jako deser do kawy czy herbaty. Zawsze możesz je też podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.
Owoce pod kruszonką doskonale komponują się z lodami waniliowymi. Niektórzy podają je też z bitą śmietaną, jogurtem naturalnym lub kleksem kwaśnej śmietany. Śliwkowe crumble możesz łączyć zarówno ze słodkimi składnikami, jak i z produktami, które zapewnią kontrast smakowy.
Chcesz zachwycić swoich bliskich aromatycznymi śliwkami pod kruszonką? Zaopatrz się w niezbędne składniki, które czekają w sklepach ALDI!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)