średni
2godz.
1,5godz.
24 Porcje | |
---|---|
Spód sernika: | |
600 g | mąki tortowej typ 450 DOBRE PLONY |
150 g | cukru |
kostka | masła 82% MLECZNA RZEKA |
3/4 kostki | masła MLECZNA RZEKA |
6 szt. | dużych żółtek WESOŁY KURNIK |
Masa serowa: | |
2 kg | sera MLECZNA RZEKA |
200 g | cukru (niepełna szklanka) |
1/2 | olejku waniliowego |
2 | budynie bez cukru ALBONA |
1 puszka | brzoskwiń SWEET VALLEY |
1 | cytryna |
1/2 | olejku cytrynowego |
150 g | rodzynek TRADER JOE'S |
1 | pomarańcza |
Piana z białek: | |
6 | białek z jajek WESOŁY KURNIK |
150 g | cukru (pół szklanki) |
1 | kisiel brzoskwiniowy lub cytrynowy |
Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, następnie
rozdrobnioną kostkę masła oraz żółtka.
Wyrabiamy masę aż do uzyskania gładkiej struktury ciasta.
Blachę o wymiarach 30 × 40 smarujemy masłem, a następnie
równomiernie rozkładamy na niej rozwałkowane ciasto.
W rogach dokładamy więcej ciasta, aby masa serowa nie
wypłynęła.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy na pół godziny
do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°
(z termoobiegiem).
Do miski dajemy ser, cukier, budynie i olejki.
Masę mikserem wyrabiamy na gładko.
Następnie dodajemy roztopione, ale nie gorące masło,
i rodzynki (wcześniej namoczone w gorącej wodzie).
Robimy kandyzowaną skórkę. Wyszorowaną i sparzoną
wrzątkiem skórkę z cytryny i pomarańczy kroimy w małą
kostkę. Umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem,
dolewamy wody i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle
mieszając, aż cukier się rozpuści. Smażymy skórkę aż
do zbrązowienia.
Skórkę wrzucamy do masy serowej, całość mieszamy.
Gotową masę przekładamy na spód sernika i wyrównujemy.
Schłodzone białka ubijamy z kisielem i połową szklanki
cukru na sztywno. Pianę przekładamy na masę serową,
wyrównujemy, a na wierzchu układamy ćwiartki brzoskwiń.
Następnie pieczemy 1,5 godz. w temperaturze 160°
(tryb: góra dół).
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)