łatwy
45min.
25min.
12 Porcje | |
---|---|
150 g | mąki pszennej Dobre plony |
175 g | cukru rafinowanego Diadem |
2 łyżki stołowe | proszku do pieczenia Albona |
1 opakowanie | budyniu waniliowego Albona |
4 | świeżych jaj od kur z wolnego wybiegu |
200 g | masła Gut Bio (do znalezienia w lodówce) |
50 g | kremowego serka twarogowego |
125 g | borówek |
200 g | konfitury wiśniowej |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Piekarnik rozgrzej do 180–190 °C (górna i dolna grzałka).
Zmieszaj mąkę, 125 g cukru, proszek do pieczenia I budyń waniliowy.
Rozpuść 150 g masła. Stopniowo dodawaj jajka i rozpuszczone masło do przygotowanej wcześniej mieszanki i za pomocą miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta wyrabiaj całość aż uzyskasz gładkie ciasto.
Wyłóż ciasto do 12 natłuszczonych wcześniej wgłębień w blaszce na muffiny lub 12 papilotek ułożonych na blasze. Piecz przez ok. 25 minut.
Upieczone muffiny pozostaw do wystudzenia przez minimum 30 minut.
Pozostałe miękkie masło (50 g) i pozostały cukier (50 g) rozmieszaj z kremowym serkiem do momentu aż uzyskasz gładką masę. Nałóż ją na muffiny i rozsmaruj aż uzyskasz gładką powierzchnię.
Borówki opłucz i dobrze osusz. Konfiturę wiśniową przetrzyj przez sitko, żeby usunąć większe kawałki owoców.
Borówki ułóż na górze muffinów do ok. połowy.
Konfiturę przełóż do mocnego woreczka (np. na mrożonki) I odetnij jeden róg, tak aby otwór był bardzo niewielki, aby móc nakładać konfiturę w formie cienkich pasków. Ozdabiaj muffiny cienkimi paskami konfitury na ich wolnej połowie, tak aby paski przypominały te na amerykańskiej fladze.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)