średni
20min.
25min.
4 Porcje | |
---|---|
800 g | steków wołowych |
1 kg | ziemniaków |
1 ząbek | czosnku |
1 kg | tłuszczu roślinnego |
3 łyżki | oleju słonecznikowego Buttella |
300 ml | gotowego sosu pieprzowego |
do smaki | sól i pieprz Portland |
W zależności od sezonu nie wszystkie produkty są stale dostępne w naszej ofercie |
Rozmroź steki wołowe i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 100°C.
Ziemniaki dokładnie umyj, zetrzyj skórkę i pokrój w słupki o grubości około 1 cm. Zagotuj duży garnek z wodą. Gotuj słupki ziemniaków przez około 5 minut. Odcedź i osusz ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wystudzenia.
Obierz i zmiażdż czosnek ostrzem noża. Umyj steki wołowe i osusz. Rozgrzej olej na patelni. Włóż steki razem z czosnkiem do gorącego oleju i smaż przez 3-4 minuty po obu stronach. Włóż mięso do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut (w zależności od żądanego poziomu upieczenia).
Podgrzej tłuszcz roślinny w rondlu lub frytkownicy (180°C). Smaż w nim frytki przez około 8 minut, aż będą chrupiące i złocisto-brązowe. Wyjmij, włóż do miski i dopraw solą.
Włóż sos do małego rondla i zagotuj na średnim ogniu. Podczas gotowania mieszaj. Dopraw steki solą i pieprzem i podawaj z frytkami i sosem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)