średni
20min.
20min.
4 Porcje | |
---|---|
Dla ryby: | |
60 g | mąki uniwersalnej |
60 g | skrobi kukurydzianej |
1 łyżeczka | proszku do pieczenia Albona |
sól dla smaku | |
czarny pieprz dla smaku | |
1/3 szklanki | piwa (ciemne piwo) |
1/3 szklanki | wody gazowanej |
1 łyżeczka | proszku do pieczenia Albona |
4 | filety rybne (najlepiej dorsz, mintaj lub plamiak) |
Dla frytek: | |
1 kg | obranych ziemniaków |
1 litr | oleju roślinnego Buttella |
W dużej misce wymieszaj wszystkie produkty sypkie, pozostawiając 2 łyżki skrobi i 1 łyżeczkę proszku do piecznenia. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj piwo i wodę do mieszanki, kontynuując mieszanie aż do uzyskania gęstej masy. Umieść ciasto na godzinę w lodówce.
Pokrój ziemniaki na plastry o grubości 1 cm, a następnie pokrój je na frytki o szerokości 1 cm. Umieść je w durszlaku i opłucz zimną wodą. Umyte frytki delikatnie zagotuj w durszlaku umieszczony w garnku wypełnionym zimną wodą (na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty).
Filety ryby rozłóż na papierze kuchennym i osusz. Dopraw lekko solą.
Rozgrzej olej do 180 stopni Celsjusza we frytkownicy lub w głębokim rondlu. Umieść tam frytki i podsmaż do złotego koloru (ok. 5 minut).
2 łyżki mąki umieść w płytkiej misce, obtocz w nich filety. Następnie ostrożnie opuść filety do gorącego oleju i smaż przez ok. 8 minut, do uzyskania kruchego i złocistego ciasta. Obróć kilkakrotnie w trakcie łyżką cedzakową.
Po usmażeniu usuń filety z oleju i podawaj od razu z frytkami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)