średni
35min.
20min.
9 Porcje | |
---|---|
1 łyżka | oliwy z oliwek Gut Bio |
4 łyżki | masła Milsani |
1 | cebula (drobno posiekana) |
250 g | posiekanych grzybów |
1/2 łyżeczki | soli |
1/8 łyżeczki | pieprzu mielonego Portland |
1 łyżeczka | suszonych liści majeranku |
150 g | wątróbek drobiowych (drobno posiekanych) |
2 ząbki | czosnku (mielonego) |
2 łyżki | bulionu wołowego |
8 | steków wołowych |
1 paczka | ciasta francuskiego |
1 | jajko |
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i 2 łyżki masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę i grzyby; posyp solą i pieprzem. Mieszaj na średnim ogniu, aż mieszanina zbrązowieje i wilgoć odparuje (około 8 do 12 minut).
Dodaj majeranek, wątróbki drobiowe i czosnek; gotuj i mieszaj przez 4 do 5 minut dłużej. Dodaj bulion wołowy; gotuj i mieszać przez 3 do 4 minut, aż ciecz wyparuje; zdjemij z ognia.
Na patelni nieprzywierającej roztop kolejne 2 łyżki masła na średnim ogniu. Podsmaż steki ze wszystkich stron, powinny być medium rare.
Rozwałkuj ciasto francuskie na lekko posypanej mąką powierzchni na kwadraty (ok. 30 cm). Wytnij z nich kwadraty 10x10 cm. Połóż mieszaninę grzybów na kwadratach i nałóż steki. Posmaruj krawędzie jajkiem, a następnie połącz je ze sobą i uszczelnij.
Na blasze lub w brytfannie ułóż ciasto tak, aby połączenie znajdowało się u spodu. Posmaruj ciasto jajkiem i piecz przez 15-25 minut, do momentu aż ciasto stanie się złotobrązowe. Schłodź na 10 minut i podawaj.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)