średni
10min.
20min.
6 Porcje | |
---|---|
4 | duże jajka z wolnego wybiegu WESOŁY KURNIK |
1 szklanka | mleka MILSANI |
1 szklanki | mąki DOBRE PLONY |
szczypta soli LE GUSTO | |
2 łyżki | smalcu WĘDLINIARNIA |
Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury, jednak nie przekraczaj 230 stopni Celsjusza, w przeciwnym razie tłuszcz może się spalić.
Wlej jajka i mleko do dużej miski miksującej i dodaj szczyptę soli. Ubij dokładnie elektrycznym mikserem ręcznym lub trzepaczką. Pozostaw na 10 minut.
Przesiej mąkę do mleka i mieszanki jajecznej, ponownie ubij za pomocą elektrycznego miksera ręcznego lub trzepaczki, aby stworzyć pozbawione grudek ciasto przypominające gęstą śmietanę. Jeśli są jakieś grudki, przełóż ciasto przez drobne sito. Pozostaw ciasto do odpoczynku w kuchni przez co najmniej 30 minut - do kilku godzin.
Przygotuj foremki do muffinów (lub specjalną blachę z otwroami na muffiny) i umieść w każdej foremc/otworze kawałek smalcu wielkości groszku. Podgrzej w piekarniku aż tłuszcz zacznie dymić.
Wypełnij foremki ciastem do ok. 2/3 wysokości i piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru (ok. 20 minut).
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)