Knedle z owocami

Knedle z owocami

średni

5min.

8min.

4 Porcje
1-5 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki suchych drożdży
4 szklanki mąki uniwersalnej
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki cukru
Skórka cytrynowa lub pomarańczowa
0,5 kg ulubionych owoców (np. truskawki lub jagody)
Poleć przepis

Krok 1.

Podgrzej mleko w małym garnku, nie doprawdzając jednak do wrzenia. Dodaj cukier, zamieszaj, dodaj rozkruszone drożdże.

Krok 2.

Umieść wszystkie składniki w  dużej misce miksującej lub mikserze do ciasta. Dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki.

Krok 3.

Umieść ciasto w misce. Przykryj i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.

Krok 4.

Umyj owoce w sitku i pozostaw do wyschnięcia na ręczniku papierowym. Gdy ciasto odpocznie wystarczająco długo, połóż je na czystej, płaskiej powierzchni.

Krok 5.

Uformuj ciasto w gładką kulę. Rozwałkuj i pokrój na plastry o grubości 3 cm. Uformuj z każdego plastra kulkę i rozwałkuj ją. Na środku każdego z plastrów umieść owoce i zawiń brzegi ściskając mocno.

Krok 6.

Gotowe knedliki połóż na blacie posypanym mąką i przykryj ściereczką, zostawiają je na ok. 15-20 minut.

Krok 7.

Aby ugotować knedliki, będziesz potrzebował dużego garnka z pokrywką, wypełnionego do połowy wodą. Wodę doprowadź do wrzenia. Włóż knedliki jeden po drugim do garnka i wymieszaj drewnianą łyżką. Po ugotowaniu będą dwa razy większe, więc nie wkładaj ich zbyt wiele.

Krok 8.

Przykryj garnek pokrywką i ponownie doprowadź do pełnego wrzenia. Zmniejsz temperaturę do średnio wysokiej i umieść drewnianą łyżkę między pokrywką a garnkiem, aby para mogła ujść.

Krok 9.

Gotuj przez 4 minuty, pdchylając pokrywkę i drewnianą łyżką obracając każdego knedla. Ponownie załóż pokrywkę i kontynuuj gotowanie jeszcze przez cztery minuty.

Krok 10.

Kiedy knedliki są gotowe do wyjęcia, trzeba działać szybko. Przygotuj dużą miskę, zakrzywioną szpatułkę i dwa widelce. Wyjmuj po jednym knedlu na raz i szybko umieść widelce naprzeciw siebie na szczycie knedl,  delikatnie go rozrywając, aby para mogła się wydostać. Jeśli para nie zostanie uwolniona, knedle stracą swoją puszystość. Szybkość jest tutaj bardzo ważna. Podawać na gorąco.

Wskazówka

Knedla można podawać posypane cukrem pudrem, z ulubionym jogurtem lub domowym kwaśnym serem, skropione masłem.

Poleć przepis
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch