łatwy
30min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | mąki krupczatki |
300 ml | mleka |
2 szt. | jajek |
1 łyżeczka | cukru |
20 g | drożdży |
szczypta | soli |
Przygotuj rozczyn drożdży: podgrzej mleko, dodaj do niego cukier i rozmieszaj całość z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Gdy wszystkie składniki rozmieszasz na gładką masę, odstaw rozczyn w ciepłe miejsce, żeby drożdże mogły wyrosnąć.
Z pozostałej mąki, jajek i przygotowanego wcześniej rozczynu wyrób ciasto – powinno być elastyczne. Po wyrobieniu przykryj ciasto czystą ściereczką lub folią spożywczą i odłóż na pół godziny, żeby trochę urosło. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 4 części i uformuj z nich kształt wałka.
Gotuj tak przygotowane knedliki w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, uważając, żeby się nie skleiły – aby tego uniknąć, możesz gotować każdy z nich osobno. Przed podaniem pokrój knedliki w plastry. Możesz podawać je z gulaszem, sosem lub podsmażone na maśle.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)