łatwy
1godz.
4 Porcje | |
---|---|
4 kawałki | sera edam – kawałki ok. 1 cm grubości |
2 szklanki | mąki Dobre Plony |
2 szklanki | bułki tartej Albona |
2 | jajka |
100 g | majonezu |
2 | ogórki konserwowe |
1/2 | cebuli |
2 łyżki | startego żółtego sera |
odrobina | zalewy z ogórków |
2 łyżki | kwaśnej śmietany |
szczypta | soli |
szczypta | pieprzu |
frytki mrożone |
Frytki przygotuj w piekarniku według przepisu na opakowaniu.
Kawałki sera włóż na jakiś czas do zamrażarki, co ułatwi panierowanie i smażenie sera. Mąkę i bułkę tartą wysyp na talerze, a jajka rozmieszaj widelcem na głębokim talerzu. Kawałki sera dokładnie otaczaj w panierce: najpierw w mące, później w jajku, w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron aż się zrumieni – przy przewracaniu sera uważaj, żeby nie uszkodzić panierki.
Przygotuj sos tatarski: majonez połącz ze śmietaną. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj do majonezu. Dodaj starty ser oraz odrobinę zalewy z ogórków – uważając, żeby sos nie był zbyt rzadki. Dopraw solą i pieprzem. Smażony ser podawaj na ciepło z frytkami i sosem tatarskim
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)