średni
45min.
4 Porcje | |
---|---|
2 łyżeczki | oliwy z oliwek Gut Bio |
1 łyżeczka | masła Milsani |
4 łyżki | octu balsamicznego |
2 łyżeczki | musztardy Dijon |
3 | duże ząbki czosnku, posiekane |
4 sztuki | piersi z kurczaka po ok. 150 g, bez skóry |
0,33 szklanki | bulionu drobiowego |
1 | duża szalotka, posiekana |
2 szklanki | grzybów cremini, posiekanych |
0,33 szklanki | bulionu drobiowego |
0,25 łyżeczki | ziół prowansalskich |
1 szczypta | soli i zmielony czarny pieprz do smaku |
2 plasterki | sera provolone, podzielone na pół |
Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na dużej patelni nieprzywierającej na średnim ogniu. Wymieszaj 2 1/2 łyżki octu balsamicznego, musztardy Dijon i czosnku w misce i obtocz połówki piersi z kurczaka mieszanką. Przenieś kurczaka w marynacie na patelnię i smaż, obracając od czasu do czasu, aż kurczak nie będzie już różowy w środku, od 5 do 8 minut na stronę. Przenieś kurczaka na talerz i utrzymuj ciepło.
Wlej 1/3 szklanki bulionu drobiowego do patelni i mieszaj. Na patelnię dodaj szalotkę i grzyby, duś aż grzyby będą miękkie, około 5 minut. Dodaj 1/3 szklanki bulionu drobiowego, zioła prowansalskie i 1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego. Duś, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby będą ciemnobrązowe, około 2 minut.
Umieść piersi z kurczaka na patelni i nakryj je 1/2 plastrami sera provolone. Przykryj patelnię i pozwól serowi się stopić; podawaj z grzybami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)