średni
40min.
4 Porcje | |
---|---|
350 g | Medalionów z sarny Gourmet (dostępne w naszej ofercie od 18.11 – do znalezienia w lodówce) |
300 g | zielonego groszku mrożonego (do znalezienia w zamrażarce) |
5 łyżek stołowych | oliwy Gut Bio |
3 łodyżki | mięty – zioła w doniczce |
200 g | serka śmietankowego Gut Bio naturalnego (do znalezienia w lodówce) |
3/4 łyżeczki | kolorowego pieprzu Lemar – przyprawy w młynku (ew. nieco więcej do dekoracji) |
według uznania | soli morskiej Lemar – przyprawy w młynku |
250 g | bagietek do wypieku Goldähren |
Niektóre produkty są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Medaliony z sarny rozmroź, zostawiając ją na noc w lodówce. Podsmaż groszek na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy, zalej 200 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Umyj miętę i osusz ją. 2 listki oderwij i drobno posiekaj i odłóż na bok 12 listków, które będą potrzebne do ozdoby dania.
Odcedź groszek, zmiksuj go blenderem na gładką mase i pozostaw do wystudzenia. Rozmieszaj widelcem groszek z serkiem śmietankowym i posiekaną miętą, a nastęnie dopraw 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu i – według uznania – solą morską.
Medaliony z sarny opłucz, osusz, dopraw 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu i – według uznania – solą morską, a następnie podsmaż je na 1 łyżce rozgrzanej oliwy przez ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Po podsmażeniu pozostaw je na około 10 minut na patelni przy wyłączonym ogniu.
Piekranik rozgrzej do 220 °C (górna i dolna grzałka) lub do 200 °C (termoobieg). Bagietkę pokrój na plastry, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop 3 łyżkami oliwy i piecz w piekarniku przez ok. 5-7 minut.
Na upieczone kromki bagietki yłóż krem groszkowo-miętowy. Medaliony z sarny pokrój na cienkie plasterki, połóż na kromkach, ozdób listkami mięty i kolorowym pieprzem i niezwłocznie podawaj.
Pozostałe bagietki można podawać pokrojone w plastry i upieczone.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)