trudny
80min.
3 Porcje | |
---|---|
600 g | pieczeni z udźca jelenia Gourmet (dostępny w naszej ofercie od 18.11 – do znalezienia w lodówce) |
20 g | cukru Diadem |
200 ml | nektaru z wiśni Wiesgart |
250 ml | wytrawnego czerwonego wina |
1 łyżeczka | koloroweg pieprzu Lemar – przyprawy w młynku |
według uznania | soli jodowanej |
2 | gruszki |
20 g | masła klarowanego |
1 | kostka rosołowa wołowa Lemar |
6 | daktyli suszonych Gut Bio |
4 | zielone cebulki |
600 g | ziemniaków |
90 g | białego sera koziego |
1 opak. | hiszpańskiej szynki suszonej Gourmet |
200 g | śmietanki Milsani 30% |
20 g | masła Milsani |
20 g | mąki pszennej Dobre Plony |
3 szczypty | cynamonu mielonego |
Niektóre produkty są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Pieczeń z udźca jelenia rozmroź, zostawiając ją na noc w lodówce. W małym garnku skarmelizuj cukier, dodaj do niego nektar wiśniowy i 50 ml wina. Wywar dopraw 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu i według uznania solą. Gruszki obierz, podziel na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki gruszek zanurz w wywarze i podgotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25-30 minut.
Pieczeń smaż na rozgrzanym maśle klarowanym z każdej strony przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Rozmieszaj kostke rosołową z 400 ml wody i 200 ml wina, zalej pieczeń, zagotuj i duś pieczeń przez ok. 60-70 minut. W miedzyczasie kilka razy obracaj pieczeń. Daktyle pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu, w którym piecze się udzieć jelenia około 10 minut przed końcem duszenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 °C (górna i dolna grzałka) lub do 160 °C (termoobieg). Posiekaj zieloną cebulkę (tylko szczypior). Ziemniaki obierz, umyj, przekrój je wzdłuż na połowy i pokrój w plasterki, a następnie wyłóż w naczyniu do zapiekania. Biały kozi ser razem z szynką pokrój w drobną kostkę. Rozmieszaj ze śmietaną, i zieloną cebulką, a następnie dopraw 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu i – według uznania – solą. Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na ziemniaki i zapiekaj w piekarniku przez ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor.
Gruszki wyjmij z wywaru, a wywar gotuj przez ok. 8-10 mnut aż nabierz konsystencji syropu.
Aby zagęścić sos, miękkie masło rozmieszaj z mąką. Pieczeń wyjmij z sosu i wmieszaj do niego przygotowaną mieszankę masła i mąki. Całość doprowadź do wrzenia i dopraw 3 szczyptami cynamonu, 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu oraz – według uznania – solą.
Połowki gruszki pokrój w cienkie plasterki, wyłóż je na talerzach, tworząc wachlarz i skropp odrobiną syropu, a którym się gotowały. Pieczeń pokrój w plastry, wyłóż na talerze razem z ziemniakami i sosem i podawaj.
Mieszanka masła i mąki do zagęszczania sosu może być równeż przygotowana w większej ilści i zamrożona w postaci kostek lub mniejszych kawałków.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)