średni
15min.
8godz.
5 Porcje | |
---|---|
2 kg | pieczeni schabowej bez kości |
2 ząbki | czosnku (zmielonego) |
1 słoik | borówki z gruszką |
1/4 szklanki | brązowego cukru |
1/ szklanki | soku jabłkowego Wiesgart |
2 | jabłka (obrane i grubo posiekane) |
Sól i pieprz do smaku | |
Opcjonalnie | |
1,5 łyżki | skrobi kukurydzianej plus 2 łyżki zimnej wody |
Włóż schab pieczony do wolnowara i posmaruj ze wszystkich stron mielonym czosnkiem.
W misce połącz sos żurawinowy, brązowy cukier, sok jabłkowy i pokrojone jabłka. Polej wieprzowinę sosem.
Przykryj garnek i gotuj na słabym ogniu przez 7 do 9 godzin. Skosztuj sosu i dodaj sól i pieprz w razie potrzeby.
Jeśli uważasz, że sos wymaga zagęszczenia, możesz dodać zawiesinę skrobi kukurydzianej. W małej misce wymieszaj skrobię kukurydzianą z zimną wodą, aż będzie gładka. Dodaj zawiesinę do cieczy i mieszaj. Zwiększ ogień na wysoki i kontynuuj gotowanie przez 5 do 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Wyjmij wieprzowinę z garnka na deskę do krojenia. Pokrój wieprzowinę i ułóż na talerzu.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)