łatwy
10min.
90min.
0 Porcje | |
---|---|
3 | szalotki |
1 | mały kawałek imbiru |
2 kg | nóg kaczki |
1,5 łyżeczki | przyprawy curry Portland |
500 g | groszku King's Crown |
250 g | jaśminowego ryżu Dobre Plony |
30 g | masła Milsani |
4 | mandarynki |
1 łyżeczka | drobiowej kostki rosołowej Lemar |
1,5 łyżki | mąki pszennej |
1,5 łyżki | pikantnej musztardy Düsseldorfer |
do smaku | sól przyprawowa, przyprawa do drobiu |
w razie potrzeby | sól jodowana, przyprawa chilli |
W zależności od sezonu nie wszystkie produkty są stale dostępne w naszej ofercie. |
Rozgrzej piekarnik do 200°C (konwekcja 180°C). Obierz szalotki, obierz imbir i pokrój oba w kostkę. Umyj udka z kaczki, osusz je, dopraw 1 łyżeczką curry i, jeśli to konieczne, przyprawą do drobiu, umieść na głębokiej blasze z imbirem i połową szalotki i piecz w piekarniku przez około 30 minut. w przybliżeniu wlej ok. 500 ml wody i duś przez kolejne 40–50 min.
Duś groszek, pozostałe szalotki i ryż w 10 g podgrzanego masła. Wlej 500 ml lekko osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10–12 minut.
Obierz 2 mandarynki, usuń jak najwięcej białej skórki i pokrój mandarynki na plasterki (w razie potrzeby przekrój plasterki na pół). Przekrój pozostałe mandarynki na pół i wyciśnij sok.
Zdejmij nogi z kaczki i utrzymuj ciepło w piekarniku, gdy jest wyłączony. Wlej wywar z pieczenia do małego rondla i odtłuść, tj. za pomocą łyżki usuń tłuszcz osadzony na pieczeni. Do wywaru wlej sok mandarynowy i ewentualnie wodę (do około 400 ml). Dodaj bulion. Zagnieć mąkę z 20 g masła, dodaj do sosu, zagotuj i dopraw ¼ łyżeczką curry i soli, jeśli to konieczne. Ostrożnie dodaj plastry mandarynki do sosu i krótko podgrzej.
Dopraw ryż musztardą i, jeśli to konieczne, przypraw chili. Ułóż i podawaj udka z kaczki sosem mandarynkowo-imbirowym i ryżem na talerzach.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)