łatwy
30min.
30min.
8 Porcje | |
---|---|
6 łyżek | oliwy z oliwek |
1 łyżka | papryki słodkiej |
2 łyżeczki | suszonego oregano |
1 szczypta | soli i czarnego pieprzu do smaku |
1 kg | filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na 5 cm kawałki |
3 ząbki | czosnku, zmiażdżonych |
1 łyżeczka | zmiażdżonych płatków czerwonej papryki |
2 szklanki | niegotowanego białego ryżu o krótkim ziarnie |
1 szczypta | nitek szafranu |
1 | liść laurowy |
0,5 | pęczka włoskiej pietruszki o płaskich liściach, posiekanej |
1 litr | bulionu z kurczaka |
skórki z 2 cytryn | |
1 | cebula, posiekana |
1 | czerwona papryka, grubo posiekana |
0,5 kg | kiełbasy chorizo |
0,5 kg | krewetek, obranych i pozbawionych skórki |
W średniej misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, paprykę, oregano oraz sól i pieprz. Obtocz mieszaniną kawałki kurczaka. Przykryj i schłodź.
Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek, płatki czerwonej papryki i ryż. Gotuj, mieszając, aby pokryć ryż olejem, około 3 minut. Dodaj nici szafranowe, liść laurowy, natkę pietruszki, wywar z kurczaka i skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zredukuj ciepło do średnio niskiego poziomu. Duś 20 minut.
W międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na osobnej patelni na średnim ogniu. Dodaj marynowanego kurczaka i cebulę; smaż 5 minut. Dodaj paprykę i kiełbasę; smaż 5 minut. Dodaj krewetki; smaż, obracając krewetki, aż obie strony będą różowe.
Rozłóż mieszaninę ryżu na tacy do serwowania. Na wierzchu ułóż mieszankę mięsa i owoców morza.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)