średni
120min.
4 Porcje | |
---|---|
1 kurczak | |
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) | |
pieprz | |
sól | |
cukier | |
3,5 szklanki ryżu | |
3 szklanki mleka | |
łyżka masła + 150 g masła | |
3 łyżki mąki | |
3 szklanki rosołu | |
sok z cytryny | |
cukier | |
0,5 szklanki śmietany | |
5 żółtek | |
10 dkg rodzynek |
Kurczaka oczyść i podziel na części. Włóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz mocno ogień i gotuj dalej. Po kilkunastu minutach dodaj włoszczyznę.
Przepłukany ryż zalej wrzącym mlekiem. Dodaj łyżkę masła i sól, a następnie wstaw do piekarnika na 160°C i piecz przez ok. 30 minut.
Z roztopionego masła (150 g) i mąki przygotuj zasmażkę, powoli wymieszaj ją z zimnym rosołem. Dodaj do niej sok z cytryny, śmietanę, żółtka i cukier do smaku. Na końcu wrzuć sparzone rodzynki.
Przełóż na talerz ugotowany ryż, kawałki kurczaka i polej sosem. Warzywa z rosołu możesz wykorzystać do ozdoby dania. Pozostały sos przelej do sosjerki, a rosół podaj w bulionówkach.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)