trudny
4godz.
3,5godz.
12 Porcje | |
---|---|
1 | gęś |
1 kg | jabłek |
1 kg | ziemniaków |
3 ząbki | czosnku |
łyżeczka | szałwi |
100 ml | wytrawnego czerwonego wina |
sok | z cytryny |
sól | |
pieprz | |
suszony majeranek | |
suszony tymianek |
Natrzeć gęś (odcinamy lotki i kuper) z zewnątrz sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a z zewnątrz i w środku posiekanym drobno czosnkiem, zmieszanym z ziołami (majeranek, tymianek, szałwia) i solą.
Umyte jabłka pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, po czym wypełnić nimi gęś, którą należy zaszyć. Tuszkę umieścić w brytfannie i podlać wodą.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec gęś podlaną alkoholem do zrumienienia (ok. 3 godzin).
Gęsinę na św. Marcina podawać z pokrojonymi na ćwiartki ziemniakami, które należy doprawić solą, majerankiem i z pozostałymi jabłkami włożyć do pieca na ok. 30 minut przed końcem pieczenia gęsi.
Gęsina na św. Marcina świetnie komponuje się także z kopytkami (zamiast ziemniaków), czerwoną kapustą oraz jabłkami z żurawiną.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)