średni
45min.
7 Porcje | |
---|---|
6 | grubszych plastrów wołowiny lub wieprzowiny |
3 | ogórki kiszone |
120 g | boczku wędzonego |
1 | kiełbasa |
6 łyżeczek | musztardy |
sól | |
pieprz | |
tłuszcz do smażenia | |
dodatkowo: biała nić do zawinięcia | |
odrobina | mąki |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Plastry mięsa rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, uważając, żeby ich nie przedziurawić. Z obu stron dopraw je solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa z jednej strony posmaruj musztardą.
Ogórki kiszone i kiełbasę pokrój w słupki. Boczek pokrój w kostkę, cebulę obierz i również pokrój ją w kostkę. Innym sposobem przygotowania farszu jest zmielenie wszystkich jego składników w maszynce.
Na plastrach mięsa posmarowanych musztardą układaj farsz, zawiń oba boki mięsa, a następnie dokładnie zroluj. Każdą roladę owiń białą nicią, żeby zabezpieczyć ją przed rozpadnięciem się.
W brytfannie lub głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz (może to być margaryna). Podsmaż rolady z obu stron, żeby się zrumieniły, a następnie piecz na wolnym ogniu pod przykryciem aż zmiękną, od czasu do czasu podlewając je wodą. Po upieczeniu zdejmij rolady z patelni i odwiń z nich nici. Z pozostałego na patelni tłuszczu przygotuj sos. Odrobinę mąki rozmieszaj z wodą, a następnie wlewaj powoli do sosu, cały czas mieszając. Sos dopraw do smaku.
Rolady smakują najlepiej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)