średni
1godz.
30min.
4 Porcje | |
---|---|
2 | podwójne filety z kurczaka |
1 | jajko |
5 dag | masła Milsani |
2 ząbki | czosnku |
natka pietruszki | |
mąka pszenna Dobre Pplony | |
bułka tarta Albona | |
olej | do smażenia |
sól i pieprz | |
papryka słodka | |
przyprawa do kurczaka |
Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz i gotuj w osolonej wodzie aż zmiękną. Filety z piersi kurczaka dokładnie opłucz i podziel na 4 kotlety, a następnie delikatnie je rozbij.
Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, aby nieco zmiękło. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, a następnie połącz z masłem. Tak przygotowane masło podziel na 4 części, uformuj z nich wałeczki i włóż do zamrażarki.
Rozbite filety dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i słodką papryką (jeśli chcesz, możesz zrezygnować z dwóch ostatnich i skropić mięso sokiem z cytryny). Posiekaj pietruszkę i posyp nią kotlety. Na tak przygotowanych kotletach ułóż masło i każdy z nich szczelnie zawiń, a następnie odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Roztrzep jajko, a na dwóch talerzach przygotuj mąkę i bułkę tartą. Po wyjęciu z lodówki obtaczaj zwinięte kotlety po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż w głębokim oleju na rumiany kolor. Po zdjęciu z patelni odsącz nadmiar tłuszczu papierowymi ręcznikami. Kotlety podawaj z ugotowanymi ziemniakami i jedną z naszych świeżych surówek – do znalezienia w lodówce – lub naszymi warzywami w słoiku Gut Bio.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)