średni
40min.
40min.
6 Porcje | |
---|---|
500 g | mielonego mięsa |
1 | duża cebula |
1 | łodyga selera |
1 | czerwona papryka |
2 | ząbki czosnku |
400 g | krojonych pomidorów |
2 | łyżeczki papryki słodkiej |
1 | łyżeczka suszonego oregano |
25 ml | Oliwa z oliwek |
1 | szklanka bulionu wołowego |
makaron lasagne | |
50 g | mąki |
50 g | masła |
650 g | mleka |
1/2 | łyżeczki gałki muszkatołowej |
100 g | zółtego sera |
só i pieprz |
Na początku pokrój cebulę, zetrzyj na tarce marchewkę, seler oraz czosnek. Następnie pokrój paprykę, usuń z niej nasiona.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę oraz seler. Smaż przez kilka minut, później dodaj mięso mielone i również je podsmaż z warzywami przez kilka minut.
Gdy warzywa i mięso będą zarumienione dodaj pomidory w puszce i wszystkie przyprawy (oregano, paprykę, sól i pieprz). Następnie dodaj bulion wołowy i gotuj wszystko razem prze 20 minut.
W czasie, kiedy gotuje się sos z mięsem, przygotuj sos beszamelowy.
W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, gotuj przez minutę. Następnie dodaj mleko, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje, co chwilę mieszając.
Przygotuj sobie naczynie żaroodporne (najlepiej kwadratowe lub prostokątne), na spodzie wyłóż 1/3 sosu beszamelowego, na to wyłoż makaron lasagne. Na makaron dodajemy 1/3 sosu pomidorowego z mięsiem, następnie sos beszamelowy i posypujemy wszystko serem. Następnie powtarzamy warswy jeszcze dwa razy.
Tak złożoną lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 st. C i pieczemy przez 40 minut.
Gotowe!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)