łatwy
15min.
10min.
4 Porcje | |
---|---|
szczypta | soli jodowanej |
400 g | spaghetti |
1 | ząbek czosnku |
6 | jajek |
80 g | Parmigiano Reggiano (do znalezienia w lodówce) |
2 szczypty | czarnego pieprzu Portland |
1 szczypta | gałki muszkatałowej Portland |
1,5 łyżki stołowej | masła Milsani (do znalezienia w lodówce) |
125 g | boczku lub szynki pokrojonej w kostkę |
12 listków | bazylii |
Zagotuj wodę i osól ją. Wsyp do niej spaghetti i gotuj al dente przez ok. 8-10 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Oddzil żółtka od białek. Żółtka rozmieszaj w wielkiej misce. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do żółtek. Dopraw pierzem i gałką muszkatołową.
Masło rozpuść na patelni i podsmażaj na nim pokrojoną w kostki szynkę lub boczek przez ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Odstaw patelnię z ognia.
Spaghetti odcedź na sitku i poczekaj aż trochę odkapie. Następnie dorzuć je na patelnię z masłem i szynką. Rozmieszaj a następnie dodaj całość do przygotwanych wcześniej żółtek z parmezanem i dokładnie wymieszaj – najłatwiej będzie to zrobić, używając dwóch łyżek.
Listki bazylii opłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Według upodobania listki możesz lekko poposiekać lub posiekać lub podawać je w całości z przygotowanym spaghetti. Posiekać lub podawać w całości.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)