łatwy
20min.
9 Porcje | |
---|---|
30 dag | podłużnych biszkoptów |
2 opakowania | serka mascarpone |
4 | jajka |
4 łyżki | drobnego cukru kryształu |
2 łyżki | kawy rozpuszczalnej |
50 ml | amaretto |
2 łyżki stołowe | ciemnego kakao |
Zaparz kawę, zalewając ją dwoma szklankami wrzątku. Pozostaw do wystudzenia – będzie potrzebna do namaczania biszkoptów. Gdy wystygnie dodaj do niej amaretto. Zaparzenie kawy w głębokim talerzu ułatwi późniejsze nasączanie biszkoptów.
Sparz jajka wrzątkiem i dokładnie je osusz. Następnie odziel żółtka od białek. Mikserem utrzyj żółtka z trzema łyżkami stołowymi cukru. Ucieraj je tak długo, aż masa zbieleje. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone i miksuj aż składniki się połączą.
W osobnym naczyniu mikserem ubij pianę z białek z dodatkiem pozostałego cukru. Ubite białka przełóż następnie do masy z żółtek i mascarpone i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
W przygotowanym naczyniu układaj nasączone w kawie biszkopty, a następnie warstwę z połowy przygotowanego kremu. Na górę nałóż drugą warstwę biszkoptów i resztę masy. Wyrównaj masę i oprósz ją kakao. Deser przed podaniem włóż do lodówki – najlepiej na całą noc – aby się schłodził i stężał.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)