średni
3godz. 30min.
4 Porcje | |
---|---|
KRÓLIK | |
4 | polędwiczki z królika |
4 ząbki | czosnku, pokrojone w plastry |
3 łyżki | oliwy z oliwek GUT BIO |
4 gałązki | świeżego tymianku |
WINEGRET Z ORZECHÓW LASKOWYCH | |
2 łyżki | octu z białego wina |
2 łyżeczki | soli |
1 łyżeczka | musztardy Dijon |
2 łyżki | oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia GUT BIO |
3 łyżki | oleju z orzeszków ziemnych |
3 łyżki | oleju z orzechów laskowych |
1 łyżeczka | oliwy z oliwek GUT BIO |
200 g | grzybów (najlepiej kurek, pieprzników trąbkowych lub lejkowców dętych) |
10 g | posiekanej natki pietruszki |
60 g | całych orzechów laskowych, prażonych i lekko zmiażdżonych |
NA PŁYTĘ | |
4 plastry | szynki prosciutto CUCINA |
400 g | makaronu wstążki/fettucine |
20 g | sera Parmigiano Reggiano D'ANTELLI, drobno startego |
Królika marynować w czosnku, oliwie z oliwek i tymianku przez 3 godziny.
Zrobić winegret z orzechów laskowych, mieszając razem ocet winny, sól i musztardę Dijon aż do uzyskania jednolitej masy. Po wymieszaniu odstawić.
Na osobnej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć grzyby i dodać je do winegretu wraz z pietruszką i orzechami laskowymi.
Nastawić piekarnik na 200˚C. Ułożyć plastry prosciutto na arkuszu papieru do pieczenia, na wierzchu położyć kolejny arkusz papieru i włożyć pomiędzy dwie tace piekarnika. Piec w piekarniku przez 10 minut lub do chrupkości.
Podgrzać dużą patelnię do smażenia i dodać jedną łyżkę oleju roślinnego. Doprawić polędwiczki z królika solą i smażyć przez 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie, odcedźić na durszlaku, następnie przełożyć do dużej miski i wymieszać z winegretem i parmezanem.
Nałożyć makaron na naczynia do serwowania. Pokroić królika i ułożyć wokół makaronu, udekorować prosciutto i od razu podawać.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)