łatwy
10min.
45min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | polędwicy wieprzowej |
w razie potrzeby przyprawy - sól i chilli | |
3/4 łyżeczki | kolorowego pieprzu |
3 łyżeczki | oleju rzepakowego BUTTELLA |
1 kg | słodkich ziemniaków/batatów |
2 | czerwone papryki |
kilka gałązek szczypiorku | |
100 g | cebuli |
100 ml | mleka MLECZNA RZEKA 1,5% tłuszczu |
1/4 łyżeczki | słodkiej papryki w proszku |
Niestety ze względu na sezon nie wszystkie pozycje są stale dostępne w naszym asortymencie. |
Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C konwekcja). Filet umyj, osusz, dopraw ½ łyżeczki kolorowego pieprzu i w razie potrzeby solą chili i smaż na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju na patelni ze wszystkich stron przez ok. 8-10 minut na średnim ogniu. Gotuj filet w piekarniku przez kolejne 25-30 minut.
W przypadku puree z batatów i papryki obierz i umyj bataty. Paprykę przekrój na pół, usuń pestki i grzbiety, a paprykę i bataty pokrój na kawałki.
Bataty i paprykę zagotuj w lekko osolonej wodzie i gotuj pod przykryciem ok. 20-25 minut. Szczypiorek umyj, osusz i pokrój.
Obierz cebulę, pokrój w krążki i smaż na pozostałym rozgrzanym oleju przez ok. 6–8 minut na złoty kolor. W razie potrzeby dopraw cebulę chili.
Odcedź mieszankę słodkich ziemniaków i papryki i grubo zetrzyj po czym zmieszaj z mlekiem. Dopraw puree z batatów słodką papryką, pozostałym kolorowym pieprzem i w razie potrzeby dopraw solą chili i posyp szczypiorkiem.
Filet pokrój w plastry, ułóż na talerzach z puree z batatów i papryki, udekoruj cebulką chili i podawaj.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)