łatwy
10min.
70min.
4 Porcje | |
---|---|
około 1 kg | udek z kurczaka MIĘSNE SPECJAŁY |
2 | czerwone papryki (alternatywnie: żółta lub zielona papryka) |
2 | cukinie |
2 | ząbki czosnku |
200 g | mini pomidorków koktajlowych |
3 łyżki | łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia GUT BIO |
3/4 łyżeczki | chili |
1/2 łyżeczki | mielonej kolorowej papryki |
w razie potrzeby sól |
Rozgrzać piekarnik do 200°C grzanie góra/dół (konwekcja 200°C). Umyć udka z kurczaka, osuszyć i ułożyć na blasze do pieczenia. Olej wymieszać z ¾ łyżeczki chilli, ¼ łyżeczki kolorowego pieprzu i ew. grubą solą morską. Posmarować nim udka kurczaka i gotować w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.
Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki i paski, paprykę i cukinię umyć. Odciąć końce cukinii, a cukinię i paprykę pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Umyć pomidory, rozłożyć czosnek, paprykę i cukinię wokół udka kurczaka na blasze do pieczenia, doprawić ½ łyżeczki kolorowego pieprzu i w razie potrzeby grubą solą morską i gotować przez kolejne 20–30 minut.
Ułożyć udka z kurczaka z warzywami na talerzach i podawać.
Podawać z rozgrzaną w piekarniku bagietką.
Do smaku można dodać zioła prowansalskie lub/i creme fraîche.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)