POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
łatwy
15min.
30min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | filetu z kurczaka (piersi lub udek) MIĘSNE SPECJAŁY |
2 | woreczki ryżu (200 g) DOBRE PLONY |
2 | czerwone papryki |
1 | duża cebula |
4 | ząbki czosnku |
1 | puszka czerwonej fasoli |
1 | puszka kukurydzy konserwowej |
1 | puszka krojonych pomidorów |
1 | łyżeczka mielonej papryki wędzonej LE GUSTO |
1 | łyżeczka chili w proszku |
1 | łyżeczka kminu rzymskiego |
1/2 | łyżeczki oregano LE GUSTO |
2 | łyżki oleju rzepakowego BELLASAN |
1 | limonka |
1 | pęczek natki pietruszki |
sól i pieprz do smaku |
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw na bok.
Pokrój kurczaka w paski. Cebulę, paprykę i czosnek drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na dużej patelni/w garnku. Podsmaż kurczaka.
Dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez około 5 minut.
Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Odcedź fasolę i kukurydzę.
Dodaj na patelnię pomidory, fasolę i kukurydzę. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Podawaj kurczaka po meksykańsku z ryżem na ciepło. Posyp posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z limonki.
Podstawą potrawki meksykańskiej są pomidory, papryka, cebula i czosnek – to one nadają daniu charakterystyczny smak i teksturę. W sosie meksykańskim z ryżem nie powinno zabraknąć również czerwonej fasoli.
Masz w lodówce inne warzywa – marchewkę, cukinię, bakłażana lub brokuły? Możesz śmiało uwzględnić je w swojej wersji przepisu (na etapie dodawania pokrojonych warzyw).
Chcesz uniknąć marnowania składników? Wykorzystaj pozostałości z innych potraw. Resztki pieczonych warzyw doskonale uzupełnią to danie. Podobnie jak szpinak, jarmuż czy inna zielenina – dorzuć je pod koniec gotowania.
Ryż z kurczakiem po meksykańsku to najpopularniejszy duet. Możesz jednak spróbować innych opcji.
Tortilla to świetna alternatywa – możesz ją wykorzystać jako placki do zawijania lub baza do zapieczenia.
Co jeszcze? Kasza bulgur lub makaron penne mogą ciekawie urozmaicić to danie.
Wolisz lżejsze posiłki? Podaj kurczaka w sosie meksykańskim z sałatką na bazie sałaty rzymskiej z dodatkiem świeżych warzyw i limonkowego dressingu. Spróbuj także pieczonych ziemniaków lub frytek z batatów.
Chcesz przygotować wegetariańską wersję dania meksykańskiego z kurczakiem?
Wystarczy zastąpić mięso innymi źródłami białka. Świetnie sprawdzi się wędzone tofu, tempeh lub ciecierzyca. Postaw także na większą ilość fasoli.
Chcesz uzyskać bardziej intensywny smak? Spróbuj przed smażeniem zamarynować tofu w soku z limonki i przyprawach.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)