1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Potrawy z mięsem
  4. Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

Klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami to bardzo szybkie danie. W swojej prostocie zachwyca idealną kompozycją smaków i niezwykle satysfakcjonującą kremową konsystencją. Danie jest łatwe i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Dzięki temu, że w przepisie znajdziesz sezonowe warzywa i pełnowartościowe źródło białka, to risotto jest również zdrowe i dobrze zbilansowane. Gotujesz kremowe risotto z kurczakiem? Przygotuj się na to, że każdy będzie prosił o dokładkę.

risotto z kurczakiem

łatwy

30min.

4 Porcje
2 piersi z kurczaka MIĘSNE SPECJAŁY DOBRY KURCZAK
1 szklanka białego ryżu DOBRE PLONY
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego wina
4 szklanki bulionu drobiowego
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 szklanki startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Poleć przepis

Risotto z kurczakiem i warzywami – przepis

Krok 1

Rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, posól i popieprz. Smaż, aż kurczak będzie złocisty. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na bok.

Krok 2

Na tę samą patelnię – nie myj jej po smażeniu kurczaka – dodaj drugą łyżkę oliwy, a następnie posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula będzie przezroczysta.

Krok 3

Dodaj na patelnię ryż. Podsmażaj i mieszaj przez 3–4 minuty, aż stanie się lekko przezroczysty.

Krok 4

Wlej białe wino i gotuj. Mieszaj, aż wino się zredukuje, a ryż wchłonie płyn.

Krok 5

Stopniowo dodawaj bulion. Trzy szklanki. Po jednej szklance na raz. Cały czas mieszaj. Nie dodawaj kolejnej porcji bulionu, dopóki ryż nie wchłonie poprzedniej. Po trzech szklankach ryż będzie kremowy i jeszcze delikatnie twardy.

Krok 6

Szparagi umyj, obierz, pokrój w kawałki. Dodaj ostatnią szklankę bulionu, warzywa i kurczaka do risotto. Całość duś jeszcze przez ok. 4 minuty, aż szparagi lekko zmiękną. Warzywa mają delikatnie chrupać.

Krok 7

Wyłącz ogień. Dodaj starty parmezan i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.

Poleć przepis

Jaki ryż sprawdzi się do risotto?

Wedle teorii i włoskiej tradycji do przygotowania risotto najlepiej użyć ryżu odmiany arborio. Jest to krótkoziarnisty ryż o wysokiej zawartości skrobi. Nadaje risotto charakterystyczną konsystencję.

Jednak spokojnie. Wiemy, że ten ryż nie jest aż tak łatwo dostępny. Dlatego przychodzimy z rozwiązaniem. Z powodzeniem możesz wykorzystać klasyczny biały ryż w przepisie na kremowo risotto z kurczakiem.

Zamiennie możesz użyć ryżu jaśminowego lub ryżu parboiled. Oba gatunki również dobrze sprawdzą się w tym daniu. Przepis wyjdzie równie pyszny, możesz jednak zauważyć, że nieco mniej „lepki”. To nie wpływa na smak dania. Niektórym osobom nawet bardziej smakuje.

Podczas gotowania risotto z kurczakiem i warzywami musisz prawidłowo obchodzić się z ryżem. Na początku gotowania krótko podsmaż ryż. Nie pomijaj tego kroku. Ten zabieg pomaga uwolnić skrobię i dodaje jeszcze więcej smaku.

Mieszaj risotto regularnie, aby zapobiec przywieraniu ryżu do dna garnka i umożliwić równomierne gotowanie.

Risotto powinno mieć kremową, lekko płynną konsystencję, dlatego nie gotuj ryżu na sucho. Jeśli risotto jest zbyt gęste, dodaj więcej bulionu. Warzywa i mięso zawsze dodawaj pod koniec gotowania. Dzięki temu zachowają swoją strukturę i nie będą rozgotowane.

Stosuj te wskazówki i przygotuj doskonałe kremowe risotto z kurczakiem, które zachwyci Twoich gości.

Jak zrobić risotto z kurczakiem i warzywami? Jakie warzywa wybrać?

Jeśli wykorzystujesz przepis na risotto z warzywami i kurczakiem, najlepiej korzystać z warzyw sezonowych. W tym przepisie użyliśmy szparagów.

Jeśli jednak nie masz szparagów, możesz zastąpić je fasolką szparagową, cukinią, brokułem lub dynią. Każde z tych warzyw doda daniu wyjątkowego smaku, koloru i mocy witamin.

Jak odgrzać risotto z kurczakiem na drugi dzień?

Odgrzewanie risotto z kurczakiem jest proste. Najlepiej zrobić to na patelni lub w garnku. Dodaj odrobinę bulionu lub wody, aby przywrócić kremową konsystencję. Podgrzewaj na średnim ogniu. Cały czas mieszaj, do momentu, aż risotto będzie ciepłe.

Możesz spróbować odgrzać risotto w mikrofalówce. W tym przypadku również dodaj trochę bulionu/wody i mieszaj w trakcie podgrzewania. Dzięki temu unikniesz przesuszenia. W ten sposób możesz zjeść szybkie risotto z kurczakiem poza domem. Zapakuj je do lunchboxa i zabierz ze sobą do pracy.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch