łatwy
75min.
6 Porcje | |
---|---|
1 opakowanie | szynki wieprzowej premium Mięsne Specjały |
3 ząbki | czosnku |
5 ziarenek | ziela angielskiego |
2 | listki laurowe |
sól i pieprz | |
kostka rosołowa Lemar (wołowa lub warzywna) |
Szynka powinna się moczyć w naczyniu z wodą i solą przez 2 dni. Wodę należy wcześniej przegotować i posolić kilkoma łyżkami soli, dodając także do zalewy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Tak przygotowane naczynie wkładamy do lodówki, kilkukrotnie podczas tego czasu wyrabiając szynkę rękoma podczas leżakowania.
Po wyjęciu z lodówki szynkę należy osuszyć ręcznikiem oraz doprawić solą i pieprzem. Pieczemy ją w piekarniku w temp. 190/200℃ w żaroodpornym naczyniu bez przykrycia. Czas pieczenia wynosi godzinę na każdy kilogram szynki.
Piec szynkę aż do zrumienienia, podlewając ją bulionem, co zapobiegnie wyschnięciu, sprawdzając w trakcie szpikulcem czy nie wycieka z niej woda. Jeśli tak - piec dalej.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)