POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Tarta z kurczakiem to danie idealne zarówno na obiad rodzinny, jak i na kolację z przyjaciółmi. Podstawą jest kruche ciasto, które łączy się z soczystym kurczakiem i… no właśnie. Tak naprawdę do farszu możesz dodać swoje ulubione składniki. Masz wiele możliwości do eksperymentowania. My jednak proponujemy niezawodne połączenie – sprawdź przepis na tartę z kurczakiem i brokułami.
średni
30min.
40min.
6 Porcje | |
---|---|
Ciasto na tartę | |
200 g | mąki pszennej DOBRE PLONY |
100 g | zimnego masła MILSANI |
1 | jajko WESOŁY KURNIK |
3 | łyżki zimnej wody |
szczypta soli | |
Farsz | |
300 g | filetu z piersi kurczaka MIĘSNE SPECJAŁY |
1 | brokuł |
1 | cukinia |
1 | cebula |
2 | ząbki czosnku |
100 g | sera żółtego MILSANI |
200 ml | śmietany 18% MILSANI |
2 | jajka WESOŁY KURNIK |
1 | łyżeczka suszonego tymianku LE GUSTO |
1 | łyżeczka czosnku granulowanego LE GUSTO |
1 | łyżeczka papryki słodkiej LE GUSTO |
1 | łyżeczka oliwy z oliwek |
sól i pieprz do smaku |
Przygotuj ciasto.
Połącz mąkę, zimne masło i sól. Rozcieraj składniki, aż powstaną drobne okruszki. Dodaj jajko i wodę, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie pokrój kurczaka w kostkę. Dopraw go solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Podsmaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor i odstaw.
Pokrój cukinię w kostkę. Brokuły, czosnek i cebulę posiekaj.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj warzywa. Smaż przez około 5 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 10 minut.
W misce wymieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw podstawę farszu solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wyłóż podsmażonego kurczaka i warzywa. Zalej jajeczno-śmietanową masą. Posyp tatrę startym serem.
Piecz przez 30 minut – nadzienie się zetnie, a ser zarumieni.
Przepis na tartę z kurczakiem daje nam dużą swobodę w wyborze warzywnych dodatków. Do jej przygotowania świetnie nadają się także pieczarki, szpinak, kalafior, dynia i buraki.
Zrób przegląd lodówki i wykorzystaj resztki z innych dań – pieczone ziemniaki czy warzywa z rosołu.
Tak – surowe ciasto na tartę możesz wyrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Możesz je także zamrozić! Przygotuj kilka porcji i trzymaj „na czarną godzinę”.
Gotową tartę warzywną z kurczakiem także możesz upiec szybciej. Przed podaniem odgrzej ją w piekarniku – 180°C, 10–15 minut.
Możesz zaserwować prostą tartę z kurczakiem i warzywami jako samodzielne danie, ale także z dodatkami.
Najlepiej serwować ją z lekką sałatką. Jeśli zależy ci na bardziej sycącej wersji, postaw na pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym.
Dodatki do tarty na słono mogą nawiązywać do charakteru nadzienia. Doskonale sprawdzą się oliwki, orzechy włoskie, marynowana papryka lub prosty dip jogurtowy z dodatkiem ziół.
Nasz przepis na tartę wytrawną możesz wykorzystać do przygotowania bezmięsnej wersji. Zamiast kurczaka użyj innych aromatycznych składników bogatych w białko. Wypróbuj twaróg, ciecierzycę, soczewicę lub tofu.
Pyszna tarta to także szansa na wykorzystanie resztek sera – fety, goudy czy camemberta. Możesz je pokruszyć na wierzch lub dodać do śmietanowo-jajecznej masy. Dzięki temu danie stanie się bardziej kremowe i bardzo sycące.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)