POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
średni
40min.
50min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | udka z kurczaka MIĘSNE SPECJAŁY |
200 g | pieczarek |
1 | woreczek kaszy jęczmiennej (100 g) DOBRE PLONY |
1 | cebula |
2 | ząbki czosnku |
50 g | startego sera żółtego MILSANI |
2 | łyżki bułki tartej ALBONA |
1 | jajko WESOŁY KURNIK |
1 | łyżeczka czosnku granulowanego LE GUSTO |
1 | łyżeczka papryki słodkiej LE GUSTO |
sól i pieprz do smaku | |
2 | łyżki oliwy z oliwek |
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Usuń kości z udek kurczaka (szczegółowe wskazówki znajdziesz poniżej). Delikatnie rozbij mięso tłuczkiem, aby uzyskać równą grubość w każdym miejscu.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i smaż do momentu odparowania wody.
W misce połącz pieczarki z kaszą, bułką tartą, startym serem i jajkiem. Dopraw przyprawami nadzienie do faszerowanych udek. Dobrze wymieszaj.
Na każdy kawałek mięsa nałóż porcję farszu. Zwiń w roladki i zabezpiecz nitką lub wykałaczkami.
Ułóż udka w naczyniu żaroodpornym i posmaruj ich wierzch oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 50 minut.
W połowie czasu pieczenia przewróć udka na drugą stronę.
Nadziewane udka z kurczaka podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Nasz sprawdzony przepis na udka faszerowane wymaga usunięcia kości – trybowania. Czy to wydaje się trudne? Z odpowiednimi wskazówkami zrobisz to szybko i sprawnie.
Do trybowania wystarczy ostry mały nóż.
Nie wyrzucaj kości – zrób z nich aromatyczny wywar, idealny jako baza do zup lub sosów.
Do faszerowania udek możesz użyć różnych składników – najlepiej tych, które masz pod ręką. Sprawdzą się do tego warzywa i kasze, ale także orzechy i suszone owoce.
W duchu zero waste wykorzystaj także końcówki sera czy resztki wędlin. Pokrój je na małe kawałki i dodaj do farszu do udek.
Udka faszerowane pieczarkami i serem najlepiej serwować z dodatkiem węglowodanów (gotowanych ziemniaków, frytek, kasz czy ryżu) i pokaźną porcją warzyw.
Nie zapomnij o sosie – do wyboru masz dwie wersje:
● na ciepło – np. na bazie wywaru, który uwolni się z mięsa podczas pieczenia (dodaj do niego śmietankę i odrobinę masła)
● na zimno – sos czosnkowy lub cytrynowy na jogurcie z dodatkiem ulubionych ziół.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)