łatwy
15min.
4 Porcje | |
---|---|
opakowanie tortilii TRADER JOE'S | |
opakowanie serka śmietankowego do smarowania VALBLANC | |
szynka np. Prosciutto CUCINA NOBILE | |
paczka miksu sałat ŚWIEŻEJESZ | |
papryka żółta i czerwona ŚWIEŻEJESZ | |
pieprz i sól |
Z papryki wykrój gniazda nasienne i pokrój ją w słupki. Wrzuć do miseczki i odłóż.
Tortille posmaruj serkiem. Zostaw nieposmarowany pasek z jednej strony placka na jego brzegu. Przypraw solą i pieprzem.
Ułóż plastry szynki i posyp sałatą. Dodaj pokrojoną wcześniej paprykę.
Tortille zroluj w kierunku nieposmarowanego fragmentu. Następnie wbij wykałaczki co kilka centymetrów i pokrój w plastry. Ułóż kawałeczki na półmisku i podaj gościom.
Możesz zamienić śmietankowy serek na smakowy np. chrzanowy lub z dodatkiem ziół.
Pomysły na tę przekąskę nie kończą się na tortilli z szynką. Placek możesz wypełnić dowolnie, zgodnie z własnymi (i gości) upodobaniami. Szynkę świetnie zastąpią łosoś, tuńczyk lub podsmażony wcześniej marynowany w przyprawach i oliwie kurczak.
Możesz też dodać kilka plastrów żółtego sera lub przygotować wersję bardziej śródziemnomorską z fetą i oliwkami albo zastąpić go mozzarellą w duecie z szynką parmeńską. Nie bój się eksperymentów i dodaj do nadzienia oscypek lub ser pleśniowy.
W przypadku warzyw nie musisz ograniczać się tylko do papryki. Roladki z tortilli będą smakować równie dobrze z dodatkiem ogórka (zielonego, konserwowego lub kiszonego), czy pomidorków koktajlowych. Sprawdzą się również kukurydza z puszki, awokado, czy rzodkiewka. Doskonałym uzupełnieniem całości będą świeże zioła.
Zamiast miksu sałat możesz dodać jeden ulubiony rodzaj np. rukolę, zastąpić ją szpinakiem, kiełkami lub nie dodawać jej wcale.
Roladki możesz przygotować w wersji na słodko. Z czym podać tortille w takim wydaniu? Podstawą może być twarożek, naturalny serek do smarowania lub krem czekoladowy. Dodaj owoce: truskawki, banany, brzoskwinie, borówki, jabłka, rodzynki lub posmaruj placek dżemem. Posyp nadzienie rozdrobnionymi orzechami lub płatkami kukurydzianymi, aby nadać roladkom chrupkości.
Nie jadasz mięsa lub wśród Twoich gości są osoby, które preferują dania wege? Dla nich tortilla na zimno też może być smaczną przekąską.
Smak serka wzbogać hummusem, a zamiast mięsa dodaj więcej warzyw np. awokado i marchewkę pokrojoną w słupki. Świetnym duetem może okazać się również grillowana cukinia z suszonymi pomidorami.
Zanim zaczniesz wypełniać tortillę nadzieniem, warto wrzucić placki na rozgrzaną patelnię. Dzięki temu ciasto będzie mniej kruche i łatwiej będzie je zwijać. Nie dodawaj tłuszczu, po prostu wrzuć tortillę na patelnię i zostaw na kilka sekund z każdej strony.
Następnie nałóż przygotowane dodatki na placek- zostaw mały pasek z jednego brzegu bez nadzienia. Zwijaj ciasto w jego kierunku. Możesz od razu wbić w rulon wykałaczki i pokroić zwinięty placek w plastry. Dzięki temu będziesz miał od razu gotowe kawałki, którymi łatwo będzie się częstować.
Tak, roladki z tortilli możesz przygotować nawet dwa dni wcześniej. Najlepiej po zrolowaniu placka w rulon zawinąć go w folię spożywczą, a pokroić dopiero przed podaniem. Tak zabezpieczone ciasto zachowa swoje właściwości i nie przesiąknie zapachami z lodówki.
Uważaj jedynie w przypadku wykorzystania bardziej soczystych warzyw i owoców np. pomidorów. Ich sok rozmiękcza placek, dlatego tortillę z takimi składnikami lepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)